0
(0)

O nouă tehnică de analizare a amprentelor le va ușura investigatorilor criminaliști sarcina de a cerceta urme vechi și uscate de la scenele comiterii unor infracțiuni, sporindu-le autorităților șansele de soluționare a unor cazuri de furt sau crimă.

 

Noua metodă funcționează cu ajutorul nanoparticulelor de aur, care îi ajută pe experți să depisteze aminoacizii de pe suprafețele neporoase, ceea ce permite o mai bună cercetare a amprentelor latente.

În ciuda avansului înregistrat în sensul detectării ADN-ului și al analizelor mostrelor sanguine, tehnica învechită a depistării amprentelor rămâne, în continuare, metoda favorită de a identifica personajele prezente la locul comiterii unei infracțiuni. Dar, în unele cazuri, obținerea dovezii vreunei amprente este foarte dificilă, deoarece urmele nu persistă foarte mult pe suprafețele neporoase, iar oamenii cu piele uscată, spre exemplu, nu lasă amprente clare.

Cercetătorii din Australia și Illinois au descoperit o nouă metodă de identificare a aminoacizilor din sudoare, care pot  fi detectați după ce o persoană imprimă o amprentă pe un obiect. În general, astfel de urme se disipă atunci când sunt depozitate sau când stau în mediu uscat, dar noua metodă le poate, totuși, identifica.

Se poate spune despre tehnica legistă în discuție că măsoară amprentele chimice ale oamenilor. Cercetătorii care au brevetat-o, conduși de Xanthe Spindler, de la Universitatea Tehnologică din Sydney, au folosit anticorpi care se atașează aminoacizilor din sudoare combinându-i cu nanoparticule din aur. Atunci când anticorpii se leagă de aminoacizi, nanoparticulele contribuie la descompunerea compușilor moleculari, ceea ce conduce la formarea unei imagini mult mai clară a amprentei.

Potrivit lui Spindler, rezultatele obținute în urma folosirii acestei metode s-au dovedit superioare calitativ cu mult metodelor tradiționale de revelare a amprentelor, inclusiv celor care presupun folosirea pudrei și expunerea la  vapori de adezivi cianoacrilați (tip Superglue), ce reacționează cu aminoacizii. Desigur, chiar și cu noua metodă, odată ce o amprentă este recoltată, investigatorii tot trebuie să folosească tehnici de identificare pentru a asocia liniile de diferite forme și mărimi cu o persoană anume.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here