Enel Energie și aeroportul Traian Vuia din Timișoara au inaugurat în data de 16 noiembrie prima stație rapidă de încărcare pentru vehicule electrice aflată într-un aeroport din România, promovând mobilitatea electrică și reducerea amprentei de carbon a industriei transporturilor.
„Grupul Enel a lansat în acest an o nouă divizie de business, denumită E-Solutions, marcând deschiderea față de oportunitățile care decurg din transformarea sectorului energetic și din noile tehnologii. Unul dintre segmentele cheie ale acestei divizii este mobilitatea electrică și suntem mândri să lansăm acest proiect în România, împreună cu Aeroportul Timișoara Traian Vuia, cu care împărtășim aspirațiile pentru inovație și sustenabilitate”, a declarat Michele Abbate, Director General al Enel Energie și Enel Energie Muntenia.
„Considerăm că cererea pentru vehiculele electrice este în continuă creștere, de aceea am decis să amplasăm această stație de încărcare în incinta Aeroportului Internațional Timișoara. Acest serviciu suplimentar oferit cu sprijinul Enel Energie, demonstrează grija și respectul pentru mediul înconjurător, dar și o viziune asupra viitorului și a mobilității urbane”, a declarat Iulian-Daniel Idolu, Directorul General al Aeroportului Internațional Timişoara.
Stația de încărcare oferă posibilitatea de a alimenta 3 vehicule electrice simultan. În funcție de vehicul, stația poate încărca 80% din baterie într-un interval mediu de 30 de minute folosind alimentarea prin curent continuu, iar pentru cele două linii de curent alternativ durata medie este de 3-4 ore. Până în vara anului viitor, utilizatorii de vehicule electrice vor putea încărca vehicule în mod gratuit.
Grupul Enel are în portofoliu o serie de soluții care sunt compatibile cu toate vehiculele electrice de pe piață. Soluția Enel Multistandard este echipată cu un protocol de comunicare care permite integrarea cu sistemele de rețele inteligente, conectivitate 3G și posibilitatea de control adaptiv al alimentării prin optimizarea conexiunii.
Enel este o companie energetică multinațională, jucând un rol important pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe patru continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 83 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2 milioane km, are peste 65 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Enel este cea mai mare companie integrată de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat.
Prezent pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți din trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Enel continuă dezvoltarea unui program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt importanți furnizori de energie în România, având în ofertă atât energie electrică și gaze natural, cât şi servicii cu valoare adăugată (precum servicii de asistenţă, produse de iluminat, etc).
Aeroportul International Timisoara Traian Vuia este cel mai mare aeroport din regiunea de vest a României, cu o arie de captare de aproximativ 2 milioane de locuitori și cu o tradiție de peste 80 de ani în aviație. Cu condiții foarte bune de operare a aeronavelor, certificate la standarde superioare conform regulamentelor europene, aeroportul asigură operarea şi în condiţii de vizibilitate redusă. În acest an, Aeroportul Internaţional va depăși cifra de 1,5 milioane de pasageri călătorind spre şi dinspre 31 de destinaţii, cu 5 companii aeriene pentru transport pasageri care îşi desfăşoară regulat activitatea pe aeroport.