4.5
(24)

#astrofest2024, ediția a X-a

Evenimentul este organizat de Asociația Science&Technoloy și revista Știință&Tehnică, cu sprijinul Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, sub egida Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, cu participarea Forțelor Aeriene, Navale și Terestre.

#astrofest2024 este gândit pe ZONE de Activități, pentru ca publicul să poată interacționa direct cu cercetătorii și să asiste la demonstrații de tehnologie, expoziții, observații astronomice, experimente de astrofizică sau prezentări științifice.

ZONA DE OBSERVAȚII ASTRONOMICE – avem cele mai mari și performante telescoape din România și publicul va fi ghidat pe toată durata evenimentului, dacă vremea va fi favorabilă, atât pentru observații solare, cât și observații de noapte.

ZONA DE ATELIERE ȘI STANDURI INTERACTIVE – Peste 25 de standuri organizate de institute de cercetare, universități și companii te așteaptă cu cele mai noi tehnologii. Anul acesta participă și Forțele Aeriene, Navale și Terestre cu tehnică și tehnologie militară.

ZONA SCENEI – vor avea loc prezentări, conferințe, spectacole de știință distractivă și concerte.

Pentru actualizări, programari și interviuri vizitați paginile și site-urile noastre:

https://www.facebook.com/esteASTROFEST

https://www.facebook.com/StiintasiTehnica

www.stiintasitehnica.com

www.clubst.ro

17 mai 2024

Zona astronomică

17.00 Observații astronomice la soare*

20.00-22.00 Observații de noapte*

Vedetele #astrofest2024 sunt marile telescoape ale AstroClubului București – Monstrul de 400 mm și ASTROMANIA-  Balaurul de 360 mm și Gargantua de 500 mm .

Observațiile astronomice vor începe imediat după deschiderea oficiala de la ora 17.00. AstroClubul București va aduce și un telescop solar, așa că veți observa Soarele în banda îngustă H-alpha, adică veți vedea cromosfera Soarelui așa cum nu se vede cu ochiul liber niciodată.

Și Institutul Astronomic al Academiei Române are un telescop cu filtru solar, dar, și mai interesant, va aduce și un telescop Hubble în miniatură, prin care veți observa atât Soarele (cu filtru, bineînțeles), cât și planetele și stelele seara.

Vor veni cu telescoape și Universitatea din Craiova și Universitatea de Vest. ”Părinții” celui mai mare planetariu din România, Supernova Planetarium, aduc o expoziție de telescoape și cele mai bune sfaturi pentru achiziții.

*Programul de observații este dependent de condițiile meteorologice.

Zona ateliere și standuri

17.00 Atelierele Știință&Tehnică

#Roboți #Astrojocuri #Grafică asistată de AI #Astrofotografie  #Minecraft #Atelier de mașinuțe fotovoltaice  # VR #Experimente de fizică cu Vladimir Bănuță, Eugen Demetercă, Matei Ferșeta, Petrișor Munteanu, Asociația Start Evo, Astromania, Astroclubul București, Asociația Studenților din Facultatea de Fizică și Carpat Energy.

Zona Scenei

16.30 – Animație baterie Mihai Axinte

17.00 – Deschiderea oficială Astrofest 2024 cu ArtCosty

Prezentare echipa ST, Caravana Știință &Imaginație, cu Alexandru Mironov

Asistăm la o pagină din istorie. Nu suntem în fața unui roman SF. Anul acesta la Astrofest vom vorbi atât pe scenă, cât și la Ghișeul de știință despre colonizarea lunii și despre Inteligența Artificală – două evenimente fundamentale care se întâmplă acum și pe care le dezbatem pe larg și în revista Știință&Tehnică pe care vă invit să o citiți. Sunt date concrete la care lucrează marile laboratoare și marile instituții specializate, pentru că acesta este planul omenirii. Cel puțin programul Artemis și cel al chinezilor sunt misiuni concrete de mers pe Lună și Claudiu Tănăselia și Dumitru Prunariu vor vorbi pe larg despre ele.

Prezentare Alpha Mini, gazda festivalului

Prezentare proiect Bucharest Henge 

Prezentare Salonul Național de Astrofotografie

Astrofotografi români: Alex Babiuc, Cătălin Beldea, Ștefan Pop Cot, Marius Florea, Maximilian Teodorescu. Invitat special:Tunç Tezel, astronom amator, fotograf și inginer turc. Este membru al The World at Night, un program internațional în care fotografi din întreaga lume surprind imagini ale cerului.

17.30 Inteligența Artificială și observațiile astronomice, cu Cristian Român

17.40 Astrofotografie, cu Cătălin Beldea

17.50 Capcana de fluturi, cu Alina Stolnicu

18.00 Atelier interactiv de știință distractivă

Ca prin magie, Tisha face zâmbetele să apară. Transformă gheața carbonică în nori de abur și spumă frumos mirositoare, transformă apa plată în apa minerală și nu în ultimul rând, transformă chipurile morocănoase în fețe luminoase.  Actrița ia foarte în serios joaca de-a oamenii de știință, iar micii spectatori participă cu drag la experimentele inedite.

19.00 Invenții și inventatori: De la OZN la Liliacul Nebun, cu Răzvan Sabie

19.15 Odiseea lunară 2024, cu Claudiu Tănăselia

Programul Apollo s-a încheiat în 1972. După 6 aselenizări reușite, Statele Unite doresc să revină în următorii ani pe Lună, de această dată împreună cu parteneri europeni, japonezi și canadieni. Pentru acest lucru sunt dezvoltate noi tehnologii, sunt construite noi rachete, noi vehicule și este antrenată o nouă generație de astronauți care vor păși pe Lună. Dar vor reuși Statele Unite să facă acest lucru înaintea Chinei? Miza este apa din craterul Shackleton, care ar putea întreține o viitoare bază selenară și ar putea lansa misiuni de explorare a planetei Marte sau chiar misiuni pentru exploatarea metalelor rare din asteroizi.

20.00 Concert Ovidiu Mihăilescu

21.00 Cântări sub stele cu Daniela Bejan, Ana Creangă

18 mai 2024

Zona astronomică

12.00-14.00 Observații astronomice la soare*

20.00-22.00 Observații de noapte*

*Programul de observații este dependent de condițiile meteorologice.

Zona ateliere și standard

10.00-13.00  Ghiseul de știință și concursuri  cu Cristian Român, Doru Tătar, Iulian Hornet 

10.00-13.00  Atelierele Știință&Tehnică

Roboți, Astrojocuri, Workshop de pictură pe rachete, Animație rachete, Desen 3D, Grafică asistată de AI, Astrofotografie, Minecraft

15.00-17.00 Atelier de mașinuțe fotovoltaice, Experimente de fizică, VR, Rachetomodele, Jocuri cu proiectoare inteligente, Mici Extratereștri ecologici

Cu: Adina Soare, Vladimir Bănuță, Ionuț Bănuță, Emil Drăgan, Eugen Demetercă, Maia Diaconu, Matei Ferșeta, Petrișor Munteanu, Asociația Start Evo, Astromania, Astroclubul București, AstroNik, Asociația Studenților din Facultatea de Fizică, Carpat Energy,

Zona Scenei

10.00  Prezentare astrofotografi, invitați ai evenimentului: Alex Babiuc, Cătălin Beldea, Ștefan Pop Cot, Marius Florea, Maximilian Teodorescu

10.10 De ce ne temem de AI, cu psiholog Matei Stănculescu

Ne temem de AI pentru că, de fapt, ne este frică de schimbare. Iar schimbarea implică necunoscutul. Că vorbim despre dispariția sau transformarea joburilor pentru că un computer ne va lua locul sau că ne referim la un viitor desprins din filmele SF în care omenirea este condusă de roboți, în esență rolul minții umane este să scaneze mediul înconjurător și să creeze scenarii, pentru a ne menține în viață. Mintea noastră este construită să respingă schimbarea pentru că o percepe ca pe un pericol de viață și pe moarte, însă vestea buna este că întotdeauna o minte antrenată de curiozitate, ancorată în prezent și cu un bun management al emoțiilor va gestiona înțelept până și cele mai imprevizibile provocări.

10.30 Osica, prima localitate creativă AI din România – Adrian Bănuță & Constantin Ferșeta (în deschidere corul de la Osica, Călușarii)

11.00 Roboți, cu Matei Ferșeta

11.10 Astrofotografie, cu Maximilian Teodorescu

11.20 Atlantykron, povestea merge mai departe

11.30 Astrofotografie, cu Ștefan Pop Cot

11.40 Invenții și inventatori Doru Tătar: O ceașcă de nemurire

Un aparat complex de făcut ceaiuri, ce prezintă două avantaje majore: Poate face extracții de tip macerat nu prin difuzia substanțelor valoroase din celulele vegetale în solventul apă sau soluție alcoolică (tincturi), ci prin tehnologia spargerii mecanice a membranelor celulelor vegetale prin efectul cavitației datorate unui front de unde ultrasonore propagat prin solvent. 2. Aparatul oferă posibilitatea extracției etapizate, cu schimbarea solventului și timpilor de extracție în sensul creșterii temperaturilor.

11.50  Astrofotografie, cu Marius Florea

12.00 Magic Bubble Show, cu Claudia Stroe

Magic Bubble Show  este sustinut de  finalista la Românii au Talent 2014 și deținătoare de recorduri Guinness World Record. Claudia Stroe, un bubble artist de talie internațională, ce  îmbină efecte de magie cu sculptura în baloane de săpun, va pune în scenă o poveste scrisă doar cu apă și săpun pentru cei mici, dar și pentru toți cei ce vor să-și amintească că au fost copii. Claudia Stroe combină divertismentul, arta și știința într-un spectacol de basm folosind o gamă complexă de trucuri pentru a aduce în scenă delicatețea, culorile și formele neobișnuite ale baloanelor de săpun.

13.00 Terraformare si cronobiologie, cu Florin Secoșean, fizician și astronom, Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara.

Despre relația profundă și subtilă dintre viața pe Terra și ritmurile sistemului solar, în special ale Lunii si Soarelui, și despre dependența organismului uman de aceste ritmuri pe care le-a interiorizat, de-a lungul evoluției sale în care a concrescut cu planeta.

13.15 Asaltul ploieștenilor

– Patru elevi ai Colegiul Național Pedagogic Regina Maria din Ploiești au dezvoltat un robot logoped, care prin intermediul inteligenței artificiale îi poate ajuta pe copiii cu deficiențe de vorbire să se relaxeze și să-și dezvolte abilitățile. Echipa RoboPed, profesor coordonator Roxana Vișan

– Ro2D2 – echipa de robotică a Colegiului Mihai Viteazul din Ploiești, profesor coordonator Mihaela Istrate, s-a calificat pentru a doua oara consecutiv  la campionatul mondial de la Houston și au jucat în finală. 50.000 de vizitatori, 58 de țări, peste 18.600 de concurenți.

15.00 Astrofotografie, cu Alex Babiuc

15.15 Vulcanii de pe Marte și tectonica, cu Ioan Munteanu, prodecan al Facultății de Geologie și Geofizică, Universitatea București

15.30 Cutremurele de pe Lună, cu  Dragoș Toma, cercetator INCDFP

Miezul Lunii se răcește și se contractă treptat, astfel că suprafața satelitului natural al Pământului se încrețește, așa cum fac strugurii când se stafidesc, arată un nou studiu finanțat de NASA. Potrivit oamenilor de știință, acest proces provoacă alunecări de teren și cutremure de câteva ore.

15.45 De ce tac civilizațiile extraterestre? cu Cristi Ionescu, cercetător ISS

16.00 Viitorul climei terestre, cu Roxana Bojariu, șeful Grupului de Cercetare Climă la Administraţia Naţională de Meteorologie

16.15  De ce se micșorează Luna, cu Mirel Bârlan, Institutul Astronomic al Academiei Române

16.30 Care-i faza cu găurile negre?, cu  Răzvan Balașov, cercetător ISS, Content Creator

Spațiul cosmic a uimit omenirea din cele mai vechi timpuri. Iar unele dintre cele mai fascinante și misterioase fenomene din Univers sunt, desigur, legate de găurile negre. Încă încercăm să descifrăm secretele acestor enigme cosmice, în care regulile Fizicii și înțelegerea noastră asupra Universului sunt  provocate cu desăvârșire. Așa că să vedem împreună ce știm despre ele până acum!

16.45 A 15-a eclipsă de soare, cu Cătălin Beldea

17.00 Stiință distractivă, cu Profesorul Trăsnit

18.00 Colonizarea Lunii, cu astronaut Dumitru Dorin Prunariu

Luna este importantă pentru resursele pe care le are. S-au descoperit Titan și Heliu 3, un element foarte important pentru centralele nucleare. Ele pot constitui surse de energie pentru zborurile care se vor desfășura de pe Lună spre alte planete. Statele interesate de construirea unor baze țintesc polul sud al lunii, acolo unde bănuiesc că se află mai multe resurse și unde se află gheață, care poate fi transformată în apă și oxigen. Acolo își vor stabili baze permanente și vor începe să sape spre interiorul Lunii.

19.00 Sesiune de autografe

20.00 Concert Spitalul de Urgență

21.00 Observații Astronomice

ATELIERE ȘI STANDURI INTERACTIVE la #astrofest2024 

Vânătorii de Sateliți

Cum putem să urmărim traiectoria sateliților în timp real, să îi ascultăm și să îi vedem o să aflați dacă vă înscrieți la cursurile și concursurile nostre.  Ba chiar o să puteți să vorbiți cu astronauții prezenți la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Avem o rubrică de inițiere în domeniul comunicațiilor pentru radioamatori și în revista Știință&Tehnică, dar și pe site-ul nostru.

Asociația RadioȘtiința vine la #astrofest2024 cu ultimele noutăți din domeniul comunicațiilor. Vizitatorii vor putea să butoneze cele mai noi transceivere. Un transceiver este o combinație emițător/receptor într-un singur pachet. Venim cu o tonă de antene  Facem legături radio in toata lumea! YO9RIJ / Petrică Stolnicu, președinte  EURAO

Mici, dar fioroși!

Atelierul Ecologic Intergalactic. Ne propunem să oferim experiențe captivante și educative într-un mediu sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător. Copiii vor fi ghidați să își creeze propriii extratereștri folosind tehnici eco-friendly și materiale reciclabile. Învățăm copiii să recicleze și să recreeze Sistemul Solar prin transfor¬marea maculaturii în planete și alte corpuri cerești. Și vor afla și despre Bombele Ecologice, despre importanța reciclării și a conservării resurselor naturale, creând bombe mici în care vom încorpora semințe pentru a planta viață nouă. Daria & Cristina

Dezlănțuie-ți creativitatea!

Te invităm să pășești într-o lume în care dorințele creative devin realitate cu ajutorul Inteligenței Artificiale! Știi povestea lui Aladdin cu duhul care îi îndeplinește trei dorințe, nu? Ei bine, la atelierul nostru, IA este duhul tău magic, gata să-ți îndeplinească dorințele! Și nu doar trei, ci… fără număr! Lumi nemaivăzute și personaje extraordinare abia așteaptă să le dai viață. Talentul lui Leonardo da Vinci, a lui Van Gogh sau Picasso sunt acum la dispoziția ta și poți aduce la lumină noi capodopere! La atelierul grafică asistată de IA nu există limite!

Vrei să vezi cum ar arăta un unicorn în spațiu?

Sau cum ar fi Mona Lisa cu o coafură modernă? Totul este posibil! Eugen Demetercă, artist grafician

Astrojocuri la Astrofest

Descoperă Universul fascinant prin intermediul jocurilor și jucăriilor handmade astronomice pentru copii, create de Soare, fata cu planete în păr.

 De la stele, planete, sateliți naturali și planete pitice, până la constelații și calendare Lunare, la stand vei găsi principalele corpuri cerești din Sistemul Solar desenate materaile naturale și planșe magnetice, puzzleuri, proiectoare de stele, cosmonauți croșetați și câte și mai câte. Toate acestea aduc o notă educativă și distractivă prin care vei descoperi și învăța simboluri importante, zile ale săptămânii, distanțe de la Soare, fazele lunii. Miniastronomii pot personaliza jocurile dezvoltându-și creativitatea și imaginația.  Adina Soare

Și Fluturii vin la ASTROFEST!

Vă invităm să contribuiți la conservarea unui colț de paradis natural. Atelierul “Visul fluturelui” aduce o lume plină de culoare și mister. Înconjurați de fluturi de toate mărimile și culorile, veți putea admira detalii structurale uimitoare, de la antenele fine și picioarele delicate până la solzii strălucitori care le acoperă aripile. O să vedeți ciclul de dezvoltare al fluturilor, de la ou până la stadiul final al metamorfozei, când o crisalidă aparent banală se transformă într-un fluture splendid. Iar pentru cei curioși de natura nocturnă, avem pregătite capcane speciale, unde veți putea observa fluturi activi doar pe timp de noapte.  Alina Stolnicu

Turn de control virtual

Companiile UTI Construction and Facility Management și Softrust Vision Analytics, membre ale Grupului UTI, vor fi prezente la ediția din acest an a Astrofest cu un stand în care se vor regăsi tehnologii de ultimă generație destinate domeniului aeronautic. Astfel, va fi prezentată soluția de turn de control virtual, implementată pentru prima dată în România pe aeroportul din Brașov, soluția de recunoaștere facială instalată pe principalele aeroporturi din Romania și la nivel international, dar și soluții de analiză video, control al accesului și de monitorizare a alarmelor tehnice din orice obiectiv construit. UTI CFM, companie specializată în soluții tehnice complete și servicii destinate infrastructurilor construite, are peste 980 de angajați și continuă să-și extindă echipa și să angajeze studenți în programul de internship și absolvenți pentru job-uri în cadrul unor proiecte complexe (www.uticfm.ro).

Prognoze meteo

Cele mai complexe măsurători și observații meteorologice se execută în stratul inferior al atmosferei, în cadrul sistemului de puncte observaționale, amplasate pe suprafața terestră.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie vor furniza auditoriului informații cu privire la: modul de efectuare a măsurătorilor meteorologice și agrometeorologice, evoluția vremii conform prognozei, noutățile în domeniu privind prelucrarea datelor și modelarea acestora.  Vizitatorii vor vedea aparatură meteorologică automată cu ajutorul căreia sunt măsurate caracteristicile principalelor elemente meteorologice ale atmosferei Terrei. Elemente necesare pentru elaborarea prognozelor și avertizărilor meteorologice: temperatura și umezeala relativă a aerului, direcția și viteza vântului, precipitațiile atmosferice, presiunea atmosferică etc.

What’s up, Doc?

Abordăm sănătatea multidisciplinar pentru cei trei piloni: corp, minte și relații.

EKA – Centrul Stării de Bine este primul hub din România cu servicii integrate de psihoterapie, wellbeing si dezvoltare personală, disponibile într-un spațiu fizic. Avem peste 20 de specialiști certificați în psihoeducație și coaching, terapii somatice (kinetoterapie, masaj, nutriție, ayurveda), fitness mental, terapie parentală, vocațională, constelații sistemice familiale, consiliere de cuplu și multe altele. Pentru segmentul corporate, Centrul EKA aduce servicii de mental health, wellbeing & employee engagement, precum și programe de creștere a performanței pentru top management și echipele lor. Centrul EKA propune abordarea integrată a sănătății și stării de bine pentru angajați, cupluri, familii, copii. Partenerii EKA – Centrul Stării de Bine sunt Matei Stănculescu, Anca Amariei și Diana Iosu. Urmăriți aici o prezentare video despre Centrul EKA.

FITNESS MENTAL

Atunci când urci un deal și nu ești în formă, vei simți oboseală fizică. Atunci când lucrezi sau interacționezi cu cei din jur și nu ești antrenat mental și emoțional, apare de regulă alt tip de oboseală, cea psihică: anxietatea, frustrarea sau tristețea. La 80% dintre oameni, nivelul de “fitness mental” este sub cel necesar pentru a atinge punctul lor optim de performanță. Vestea bună? Descoperirile din neuroștiință și tehnologie ne confirmă că ne putem îmbunătăți semnificativ fitnessul mental în 6 săptămâni de practică. Rezultatele? O creștere considerabilă a performanței și productivității, plus o minte limpede și calmă. Ceea ce nu e chiar de neglijat, în special în perioade tumultuoase, precum cea pe care o traversăm acum.

Prima dată la Astrofest

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București desfășoară activități de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică în toate domeniile în care chimia se regăsește ca pilon central: nanoștiințe și nanomateriale, materiale polumerice inteligente, protecția mediului și a patrimoniului cultural, valorificarea (bio)resurselor si gestionarea durabilă a acestora, recuperarea, reciclarea și valorificarea subproduselor din diverse fluxuri agroindustriale. ICECHIM se remarcă și prin cercetări fundamentale în domenii precum: mecanisme de reacție, cinetică chimică, catalizatori organometalici, electrochimie, modelare operații unitare și sonochimie.

Emulsii nucleare

La standul ISS, vizitatorii vor putea observa la microscop filme de emulsie nucleară prin intermediul cărora se pot studia neutrinii. Filmele de emulsie nucleară sunt detectori cu vizualizare folosiți încă de la începutul fizicii particulelor. Acestea sunt alcătuite dintr-o placă de plastic/sticlă pe fețele căreia se toarnă câte un strat de gel de emulsie. Particulele care trec prin film pot fi analizate prin intermediul urmelor pe care acestea le lasă în gel. Filmele de emulsie au fost folosite pentru detecția unui număr considerabil de particule, acestea putând fi amplasate atât pe baloane pentru analiza radiațiilor cosmice, dar și la acceleratori (SPS-CERN, Nuclotron-JINR). Institutul de Științe Spațiale a participat activ la unele din primele experimente ce folosesc filmele de emulsie nucleară (EMU-01, BECQUEREL), iar în prezent face parte din două colaborări internaționale: DsTau și FASER, care au ca scop studiul neutrinilor.

Mai avem Space Quiz  pentru ca publicul să își testeze și să își îmbogățească cunoștințele de Astronomie și Astrofizică și o să puteți face un tur ghidat al Sistemului Solar cu ajutorul căștilor de Realitate Virtuală.

La standul Universității de Vest Timișoara vor avea loc și experimente cu plasmă, termoviziune și senzori de lumină, iar la standul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București veți putea interacționa cu o mulțime de roboți umanoizi, hexapod, patrupezi și zburători.

Biblioteca Metropolitană București aduce la Astrofest cărți, reviste și materiale de știință.

De asemenea, cei mici se pot bucura, atât vineri, cât și sâmbătă, de spectacolele Teatrului de Păpuși „Licurici”, primul și singurul Teatru de Păpuși al unei biblioteci metropolitane, un proiect cultural și educativ și activ de peste 40 de ani.

Parteneri

Academia Română, Academia de Științe Economice, Universitatea București, Universitatea din Craiova, Universitatea Politehnică,  Universitatea de Vest Timișoara, Nuclearelectrica, UTI Construction And Facility Management, Smartrobot.ro, Carpat Energy, Total Wellbeing Center, EKA – Centrul Stării de Bine, Radoi Engineering, Măgurele Science Park, ICECHIM București, SuperNova Planetariu, Fundația Cosmonaut Dumitru Prunariu, Institutul Astronomic al Academiei Române, Institutul Național pentru Fizica Laserelor, Plasmei și Radiațiilor, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică a Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, Astroclubul București, Biblioteca Metropolitană, Asociația StartEvo, Academia de Știință, Artă și Sport Atlantykron, Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM, Asociația Urania, Kidibot, Space Club, Agenția Spațială Română,  Administrația Națională de Meteorologie RadioȘtiința 2.0, ASTROMANIA, ArtCosty.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 24

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?