0
(0)

În luna decembrie, revista Știință & Tehnică te invită să descoperi cea mai nouă carte a unuia dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori de ficțiune români contemporani.

Pachetul format din revista Știință & Tehnică, ediție specială „Top 100 descoperiri, invenții și evenimente științifice ale anului 2017”, împreună cu volumul de proză scurtă „PULSAR”, va fi disponibil, din 19 decembrie, la toate punctele de vânzare a presei pentru numai 30 de lei.

Află detalii despre lansarea specială din data de 20 decembrie 2017

O povestire, o nuveletă, o nuvelă și un scenariu – aceasta este rețeta pe care Liviu Surugiu ne-o propune în 2017. Cea de-a șaptea carte a cunoscutului autor de literatură științifico-fantastică este un volum de proză scurtă care se citește pe nerăsuflate și are patru titluri în cuprins.

„Alegere” este o povestire sensibilă despre opțiunea dificilă ce o are de făcut un om care trebuie să uite că a fost tată. Ce ar trebui să răspundă atunci când, după treizeci de ani de închisoare, i se propune libertatea în schimbul unui singur lucru: să i se șteargă din minte ideea că fiul său a existat?

„Pulsar”, care dă titlul cărții, este o nuveletă despre permanența iubirii ca semnal ascuns în cel mai fin puls al unui om. Ce-ai face dacă ai afla că inima ta are un puls neobișnuit? Că nu ești singur în mintea ta? Că acolo se mai ascunde cineva? Dacă a moșteni inteligența e un mit și doar trăsăturile fizice se pot transmite, cum ar fi primită dovada că iubirea poate schimba neuronii? Cum ar fi să putem iubi atât de mult încât să trecem de la un bărbat la o femeie și de la o generație la alta? Și ce legătură e între iubire și o sondă interstelară care întâlnește semnalul unui pulsar? La toate aceste întrebări vei găsi răspunsul în „Pulsar” – o nuveletă neobișnuită pentru peisajul publicistic autohton, cu personaje celebre și inspirată din fapte reale.

„U Phars in” este o nuvelă despre un rege, un profet și o prințesă, unde nu se știe cine e răul și cine e spionul și, mai ales, cine se preface că e un prefăcut. Autorul definește această nuveletă ca masterpiece-ul său personal. Este o poveste cu gestație lungă, la care Surugiu a scris, continuu, din anul… 1983, realizând o istorie despre istorie, căutând motivul pentru care lumea e așa cum e.

„Dracones” este un scenariu de film adaptat pentru lectură, din care aflăm ce căuta cu adevărat Imperiul Roman în munții Carpați: pământ, aur, sclavi sau o fiară de care Roma se temea mai rău ca de moarte?

„Pulsar” (ed. Tracus Arte, 2017) a fost lansat pe 25 noiembrie la târgul de carte Gaudeamus. Volumul are 228 de pagini în care ne întâlnim cu cei mai faimoși savanți din lume, dar și cu personaje care au trăit acum mii de ani. De la curtea regelui Nabucodonosor, anul 605 î.Hr., până în zilele noastre, când omenirea doarme liniștită, crezând că dincolo de granițele sistemului solar nu se întâmplă nimic, Liviu Surugiu ne propune un periplu științifico-fantastic halucinant.

pulsar-liviu-surugiu-stiinta-tehnica-1Liviu Surugiu (n. 1969) a debutat în 1994 în „Jurnalul SF” cu povestirea „Visându-l pe Mart Senson”, care-i adusese în anul precedent premiul JSF-Atlantykron. Urmează alte povestiri publicate în „Jurnalul SF”, colecția „CPSF Anticipația” și „Super-Nova”, printre care se numără „Începutul”, „Daniel”, „Adevărul despre Woopy”, „Mâinile lui Solomon”, „Burta”, „Castelul Câinilor”, „Alcoolama” (în colaborare cu Ionuț Bănuță), „Îngeri și Câini” sau „Visus”.

După o perioadă petrecută în străinătate, Surugiu a revenit în România și a reînceput să scrie. De-a lungul anilor, a colaborat cu o serie de publicații online, cum ar fi Gazeta SF, Argos sau Nautilus. În 2013, a ajuns în finala organizată de HBO în colaborare cu TIFF cu scenariul „Înghețul”. După ce a revizuit și extins volumul „Imman”, Liviu Surugiu l-a publicat în 2014 la editura Tritonic sub titlul „Atavic”. Tot în 2014, a extins povestirea „Întâlnirea” și a publicat-o sub titlul „Iubire și moarte pentru totdeauna”.

Prozele scurte, scrise în perioada 1994-1995 și 2013-2015, sunt reunite, în 2015, în volumul „Rămășițele viselor” (ed. Tracus Arte). Cele mai recente romane ale lui Surugiu sunt ERAL (2015, ed. Univers) și „Acesta este trupul meu” (2016, ed. Tracus Arte). Pentru povestirile și volumele sale, Surugiu este câștigător a peste 20 premii pentru literatură SF.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?