4.9
(10)

Dorința de condimentare a vieții sexuale și interesul pentru afrodiziace nu reprezintă o noutate. Dar putem avea cu adevărat încredere în aceste faimoase afrodiziace? Ce are de spus știința pe această temă?

Un afrodiziac este o substanță în general naturală menită să stimuleze dorința sexuală. Printre alimentele cunoscute pentru aceste proprietăți se numără șofranul, ghimbirul, cacaua, sparanghelul, stridiile și ginsengul. În prepararea elixirurilor se folosesc ingrediente speciale, cum ar fi nectarul colectat de insecte, cornul de rinocer etc.

În prezent, știința, în special neurobiologia, aduce mai multă lumină asupra acestui subiect, așa cum se explică într-un articol cuprinzător publicat de revista Popular Science. De peste cincizeci de ani, dopamina este considerată cheia plăcerii. Acest neurotransmițător este implicat în numeroase funcții precum cogniția, somnul, memoria și plăcerea. Cu toate acestea, realitatea este un pic mai complexă, deoarece dopamina nu se află chiar în centrul plăcerii. Este mai degrabă un deschizător de drumuri care conduce căutarea plăcerii. În realitate, plăcerea este opera sistemelor opioid și endocannabinoid din creier. Sistemul opioid este o rețea de neurotransmițători naturali care sunt esențiali în producerea senzațiilor de plăcere și recompensă. Sistemul endocannabinoid, între timp, joacă un rol în diverse funcții fiziologice precum memoria, somnul și starea de spirit. Pe scurt, nu există un afrodiziac perfect, deoarece acesta trebuie să fie implicat în două domenii în același timp: stimularea plăcerii și multiplicarea acesteia de zece ori. Dar aceste două concepte implică două mecanisme cerebrale diferite.

Așadar, ce valoare au afrodiziacele obișnuite? Publicată în revista Sexual Medicine Reviews în 2015, o meta-analiză a aproximativ cincizeci de studii a produs o gamă largă de rezultate. Printre acestea se numără anumite plante sau rădăcini precum ginkgo, ginseng sau maca, ale căror efecte sunt promițătoare în anumite cazuri, dar nu pot fi generalizate. În cazul altor ingrediente precum yohimbina, „mierea nebună”, care conține nectar de rododendron, sau musca spaniolă (Lytta vesicatoria), cercetătorii au observat mai multe riscuri decât beneficii. De exemplu, yohimbina poate provoca insomnie și palpitații cardiace. Cele mai notabile progrese au venit din partea industriei farmaceutice, în special cu Viagra (sildenafil) pentru bărbați. Acesta este un afrodiziac fiziologic capabil să îmbunătățească fluxul sanguin către penis. În fiecare an, numai în Statele Unite sunt eliberate milioane de rețete pentru această mică pastilă albastră. Pentru femeile care suferă de tulburare de dorință sexuală hipoactivă, flibanserina și bremelanotida sunt tratamente posibile, în ciuda efectelor lor secundare.

Așadar, afrodiziacul natural perfect pare să fie o himeră care se lovește de complexitatea biologiei umane. De fapt, dorința sexuală se bazează pe un echilibru cerebral considerat fragil, iar orice perturbare pare să vină la pachet cu o serie de consecințe. Agoniștii dopaminergici, de exemplu, sunt o ilustrare perfectă a acestui fapt. Folosite pentru a trata pacienții care suferă de boala Parkinson, aceste substanțe pot genera hipersexualitate la unii pacienți. Acest lucru implică posibile pericole în ceea ce privește alterarea sistemului de recompensă al creierului, inclusiv riscuri precum dependența.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 10

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?