Mai puțin de zece castori ajutat statul ceh să economisească mai mult de un milion de euro. Construind un baraj chiar la locul potrivit, aceste animale au revitalizat în doar câțiva ani un ecosistem degradat anterior de un proiect militar.
Aflați la peste cincizeci de kilometri de Praga (Republica Cehă), Munții Brdy nu sunt cu adevărat un lanț muntos, ci mai degrabă un peisaj deluros. Mai presus de toate, această zonă este un mare fost sit militar. Acum vreo cincisprezece ani, Statele Unite s-au gândit să instaleze acolo un sistem radar care ar fi trebuit să reprezinte, odată cu instalarea de rachete interceptoare în Polonia, un scut antirachetă impunător. Obiectivul a fost protejarea Europei Centrale și de Est de potențiale atacuri din partea anumitor țări. Proiectul a fost abandonat, în special sub presiunea Rusiei, care nu a acceptat proximitatea geografică dintre aceste instalații și propriul teritoriu. După ce proiectul a fost abandonat, zona a fost abandonată, apoi redeschisă în 2016, ceea ce a permis anumitor specii (cum ar fi lupul) să se întoarcă acolo.
În 2018, guvernul ceh a inițiat un proiect de revitalizare a râului Klabava, care curge în aval de două iazuri pentru care soldații americani au realizat o ocolire. Scopul lor era de a se putea antrena fără obstacole. Totuși, această dezvoltare a cauzat o problemă de mediu pe care proiectul guvernului ar fi trebuit să o rezolve. În timp ce această inițiativă întârzia din ce în ce mai mult, un oaspete surpriză a rezolvat între timp problema și a permis statului să economisească o sumă importantă de bani: castorul. Se pare că castorii au construit un baraj chiar în locul ideal, ceea ce a permis statului să renunțe la proiectul de revitalizare și să economisească aproximativ 1,2 milioane de euro. Știrea a fost preluată de presa locală, cum ar fi iRozhlas, care a relatat că castorii au revenit în apele regiunii în 2020. Cu toate acestea, doar trei ani ar fi fost suficienți pentru ca mai puțin de o duzină de castori să își construiască edificiul și să readucă peisajul la gloria sa de odinioară.
Trebuie amintit faptul că castorii și construcțiile lor nu sunt adesea compatibile cu interesele oamenilor, în special cu cele ale agricultorilor și inginerilor hidraulici. În cazul ceh, însă, animalul pare să fi ales locul ideal, justificându-și reputația de inginer al ecosistemului. Specia în cauză este castorul comun (Castor fiber), întâlnit în Europa și Asia în râuri, zone umede, turbării, lacuri și iazuri. Clasificat ca specie protejată în mai multe țări castorul comun își revine treptat din pragul extincției.