Din 28 martie, la toate punctele de difuzare a presei, vă așteaptă cea mai citită și îndrăgită revistă de popularizare a științelor din România, Știință & Tehnică, ediția cu numărul 74/2018.
Coperta din această lună a revistei noastre este dată de evenimentul nefericit al trecerii în neființă a faimosului fizician Stephen Hawking, despre ale cărui viață și carieră senior-editorul Andrei Dorobanțu face o concisă „trecere în revistă” (sic), din care putem înțelege cu ușurință cine a fost acest personaj spectaculos și mai ales de ce este el atât de important pentru fizica și cosmologia moderne. Teoriile lui Hawking ne-au adus mai aproape de înțelegerea unuia dintre cele mai mari mistere ale Universului – găurile negre.
Marii admiratori ai lui Elon Musk din redacția revistei, Cristian Român și Claudiu Tănăselia, abordează în această ediție recentul triumf al lui Falcon Heavy, într-un material foarte amplu și lămuritor, redactat sub forma unei povești captivante, ce reprezintă și dosarul nostru pentru luna martie. În urmă cu o lună și un pic, toți pământenii erau cu ochii pe internet: lansarea Falcon Heavy a fost cel mai mediatizat eveniment spațial al secolului XXI. Cât de importantă este, însă, noua rachetă SpaceX și cum schimbă ea regulile jocului în explorarea spațială? Va ajunge Elon Musk pe Marte? Despre acestea și multe altele puteți afla citind materialul Falcon Heavy și noua cursă spațială.
Vi s-a întâmplat vreodată să parcurgeți câteva pagini de text atât de consistente, de elocvente și de spumoase încât la final să aveți impresia fie că ați citit o carte întreagă, fie că ați urmărit un film sau ați fost chiar voi înșivă plecați într-o aventură? Ei bine, vă putem asigura că acesta este sentimentul pe care îl veți încerca atunci când veți citi reportajul realizat de senior-editorul Alexandru Mironov în urma celor văzute de domnia sa în excursia pe care a avut-o recent în Golful Persic, prin țările din Orientul Mijlociu. Veți afla că lumea arabă, cel puțin o parte a sa, este extrem de dezvoltată și de vizionară, ba chiar că există un Minister al Viitorului. Iar planurile se fac pe termen mediu și lung, investițiile în știință, tehnologie și educația fiind impresionante. Un material de neratat!
Știință&Tehnică nr. 73, feb. 2018 – sumar
DESCOPERI. Cele mai noi știri din tehnologie, prototipuri, medicină, neuroștiințe, istorie, astrofizică și explorare spațială.
PROTOTIPURI. Cele mai noi și importante prototipuri Kickstarter și IndieGogo.
SMART LIVING. Curentul Slim Fit a fost adoptat și în arhitectura contemporană!
REALITATE VIRTUALĂ. S&T îți prezintă lunar cele mai noi aplicații și jocuri VR.
FIZICĂ. Stephen Hawking câștigă pariul cu viața!
HI-TECH. Ce înseamnă conexiunea 5G și cum ne va schimba ea experiența navigării mobile?
CIBERNETICĂ. Amintirile unui cyborg cuminte – cât de intimă devine conexiunea om-mașină?
DOSAR. Primii pași spre Marte: lansarea Falcon Heavy înseamnă enorm pentru explorarea spațială!
REPORTAJ. De pe cămilă, direct în Ferarri, iar mai apoi în spațiul cosmic.
PALEOANTROPOLOGIE. O istorie a specie noastre (Partea a II-a) – Orientul Mijlociu și Asia.
AUTO. Dieselul, falsul nostru prieten.
ECOLOGIE. Descoperă câțiva agenți sub acoperire ai… poluării!
ISTORIE. Stalin, Ivanov și infamii oameni-maimuță.
PROZĂ SF. „Un asteroid pe roți” de Alexandru Lamba.
CERCETARE ROMÂNEASCĂ. Cele mai importante evenimente de la IFIN-HH și INCAS București.
MEDICINĂ. Philips Azurion 7 revoluționează tratamentul afecțiunilor arteriale.
CRONICA SCEPTICULUI. Adevărul despre călătoriile astrale.
RECOMANDĂRILE S&T. Tomb Rider / Teste / SF
Următoarea ediție a revistei Știință & Tehnică apare la mijlocul lunii aprilie. Până atunci, vă invităm să rămâneți alături de noi pe www.stiintasitehnica.com și pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenții și evenimente științifice și pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile și programele noastre. Și nu uitați niciodată: Knowledge is power, iar cine citește, cunoaște!
Revista Știință &Tehnică este editată de Science&Technology Press, are 112 pagini glossy, informație de calitate, texte scrise pe înțelesul tuturor, costă 19,95 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici modalitățile de abonare!