Din 18 martie, la toate punctele de difuzare a presei, vă așteaptă noua revistă Știință & Tehnică, ediția cu numărul 54 / 2016.
Se spune că singura constantă este schimbarea. Se mai spune și că trăim vremuri exponențiale, în care se avansează în salturi. Simțim cu toții că lumea se transformă într-un ritm accelerat, ba chiar putem observa fenomenul pe diferite paliere ale vieții colective și individuale. Asta, pentru că, potrivit unui număr considerabil de personalități – oameni de afaceri, oameni de știință, oameni politici și în general factori de decizie și de influență pe planșa de joc a umanității – care s-au produs în forurile de dezbateri din cadrul conferinței de la Davos la începutul acestui an – asistăm la răsăritul celei de-a Patra Revoluții Industriale. Ea anunță o penetrare fulminantă a tehnologiilor digitale, care vor dizolva, poate mai curând decât ne așteptăm, majoritatea modelelor actuale de business, de organizare socială și de guvernare. Lumea, așa cum o știm, va fi cutremurată din temelii și nu va mai reveni vreodată la ceea ce este astăzi.
Toate aceste schimbări, care circumscriu revoluții și inovații în domeniul inteligenței artificiale, a roboților, a mașinilor autonome și a programelor de calculator din ce în ce mai inteligente sunt analizate pe larg în revista Știință & Tehnică.
Pentru a studia evoluția planetei noastre, geologii i-au împărțit vârsta (cca 4,6 miliarde ani) în unități de timp din ce în ce mai mici: eoni, perioade, ere și epoci. Astfel, în anul 2016 d.Hr., noi trăim în eonul Phanerozoic, perioada Cenozoic, era Cuaternar, epoca Holocen. Limitele dintre aceste diviziuni temporale sunt stabilite pe baza mai multor criterii, în principal existența unor fosile și/sau roci-reper, răspândite pe majoritatea pământului și ușor de identificat și corelat.
Oficial, așadar, trăim încă în Holocen, o epocă începută în urmă cu 11.700 de ani, când ultima glaciație s-a terminat pe majoritatea globului. Dar, din ce mai multe voci pre-tind că, pentru a semnifica importanța speciei umane ca factor geologic și influența sa asupra biosferei și climei, ar trebui să considerăm adoptarea unei noi epoci, numite Antropocen (Epoca Omului). Despre Antropocen ne povestește pe larg în nr. 54 al Știință & Tehnică reputatul profesor american de origine română Constantin Crânganu.
Un alt subiect interesant din noua ediție S&T se referă la o revoluție în astrofizică. La începutul lui februarie, au fost detectate pentru prima oară direct undele gravitaționale, prezise acum un veac și câteva luni de Albert Einstein prin a sa Teorie generală a relativității. Avem de-a face nu numai cu un rezultat științific excepțional, ci și o sfidare a imposibilului. Despre importanța acestui eveniment și despre undele gravitaționale pe înțelesul tuturor aflați din ediția de martie 2016 a Știință & Tehnică.
Știință & Tehnică, nr. 54, martie 2016 – sumar
DESCOPERIRI. Cele mai noi știri din tehnologie, prototipuri, medicină, neuroștiințe, istorie, astrofizică și explorare spațială.
PROTOTIPURI. Dispozitivele revoluționare de pe Kickstarter și IndieGogo – selecția redacției S&T.
FIZICĂ. Undele gravitaționale au fost confirmate. Ce importanță au pentru științe?
GEOLOGIE. Antropocenul – impactul oamenilor asupra ecosistemelor
SMART LIVING. Bine ai revenit în casa inteligentă!
AUTOMOBILISM. Când vom circula cu primele mașini autonome?
DOSAR. A început cea de-a patra revoluție industrială!
ISTORIE. Keraunia, pietrele-tunet, sau cum s-a scris istoria
ECOLOGIE. Omenirea și subminarea propriei sănătăți
SPAȚIU. ExoMars, între NASA și Roscosmos
ASTRONOMIE. Variabilele unei expediții
REPORTAJ. Bine ați venit la Cerro Tololo!
CULTURĂ POP. Batman v Superman
FIZICĂ. Primul laser de 10 PW. Interviu cu acad. Nicolae Victor Zamfir
JURNAL DE CĂLĂTORIE. În drum spre Galapagos
IPOTEZE. Cunoaşterea, felinarul şi elefantul
CRONICA SCEPTICULUI. Răpiți de extratereștri (II)
CERCETARE ROMÂNEASCĂ. Cele mai performate institute de cercetare-dezvoltare din România.
RECOMANDĂRILE S&T. TEDxCluj / Teste / SF / Experiment / Cărți
Următoarea ediție a revistei Știință&Tehnică apare la mijlocul lunii aprilie. Până atunci, vă invităm să rămâneţi alături de noi pe www.stiintasitehnica.com şi pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenţii şi evenimente ştiinţifice şi pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile şi programele noastre. Şi nu uitaţi niciodată: Knowledge is power, iar cine citeşte, cunoaşte!
Revista Ștință&Tehnică este editată de Science&Technology Press, are 120 de pagini glossy, informație de calitate, texte scrise pe înțelesul tuturor, costă numai 15 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici modalitățile de abonare!