0
(0)

Începând cu 8 iunie, la toate punctele de difuzare a presei, este disponibil numărul 15 al revistei Ştiinţă&Tehnică.

 

Din ediția lunii iunie 2012 a revistei Știință&Tehnică aflați cum am cucerit Pământul, descoperind misterele care învăluie primele migrații umane, coborâți alături de James Cameron în Groapa Marianelor, prin intermediul unui reportaj inedit despre fabuloasa expediție Deepsea Challenge, învățați cum se pot extrage materii prime din meteoriți și cine este primul mare jucător în cursa pentru mineritul spațial, călătoriți în spațiu-timp prin găurile de vierme și vedeți cum arată cele mai spectaculoase hărți ale corpurilor cerești din sistemul nostru solar.

Până nu demult, povestea cuceririi Terrei de către primii oameni părea destul de simplă. O avangardă a unor pionieri originari din estul Africii a părăsit Continentul Negru acum circa 50.000 – 60.000 de ani, pentru a cuceri rapid Asia și Australia. Apoi, urmașii acelor temerari și-au îndreptat atenția către Europa, ocupând Lumea Veche acum aproape 40 de milenii. În urmă cu doar 13.000 de ani, reprezentații așa-numitei culturi Clovis, au străbătut strâmtoarea Bering, pe atunci fâșia de uscat botezată ulterior Beringia, ajungând din Siberia în Alaska, pas ce le-a permis colonizarea de mai târziu a celor două Americi. În fața acestei veritabile invazii a superiorului Homo Sapiens, alte specii umane, așa cum este cazul neanderthalienilor și a recent descoperiților denisovani, au dispărut pentru totdeauna. Ei bine, studiile de specialitate ale ultimilor cinci ani ne arată un cu totul alt tablou decât cel descris mai sus. Iar imaginea cuceririi planetei de către omul anatomic modern a apărut, fără îndoială, cu mult mai complexă și mai interesantă decât își imaginaseră inițial cercetătorii. Aflați detalii uluitoare în dosarul S&T din luna iunie.

\"(w540)

Cercetătorii miniaturizează şi integrează proceduri complexe, efectuate tradiţional de laboratoare, în dispozitive de numai câţiva centimetri, prin crearea de microcipuri-laborator, care pot diagnostica şi monitoriza afecţiuni de la cele mai banale, la cancer şi SIDA. Miniaturizarea electronicii a dus la apariţia cipurilor de siliciu şi la revoluţia computerelor. Cercetătorii au acum aceeaşi abordare şi în cazul laboratoarelor medicale. Laboratoarele din Cipuri (LOC – Labs on Chips) se doresc a fi accesibile ca preţ şi uşor de utilizat, pentru ca în viitor să se poată afla în dotarea oricărui spital. Ele pot fi folosite la detectarea bacteriilor şi virusurilor, la analiza mostrelor de sânge ori la identificarea contaminării mâncărurilor şi a apei. Descoperiți cum a început o adevărată revoluție a LOC-urilor în cadrul reportajului dedicat cercetării din noul S&T.

De asemenea, în ediția de iunie 2012 a revistei Știință&Tehnică, vă puteți delecta cu o selecție a fotografiilor participante la concursul World Photography Awards 2012, plus aflați care este povestea chitarei electrice, ce înseamnă tehnologia LI-FI și cum va schimba aceasta telecomunicațiile, de ce putem afirma că trăim într-un „Univers al Inelelor”,  cum arată și de ce este capabil prototipul ASV ROBOAT, care sunt argumentele celor care afirmă că există viața inteligentă extraterestră în Univers, dar și pe ale celor care infirmă această teorie.

Rămâneţi alături de noi pe www.stiintasitehnica.com şi pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenţii şi evenimente ştiinţifice şi pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile şi programele noastre. Şi nu uitaţi niciodată: Knowledge is power, iar cine citeşte, cunoaşte!

Revista Ștință&Tehnică a fost relansată de Fundația Dinu Patriciu împreună cu Adevărul Holding, la începutul lunii aprilie, 2011, are 120 de pagini bogat ilustrate, informație de calitate, costă numai 8,8 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici cum te poți abona!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here