0
(0)

Din 11 mai, la toate punctele de difuzare a presei, vă așteaptă cea mai citită și îndrăgită revistă de popularizare a științelor din România, Știință & Tehnică, ediția cu numărul 75/2018.

Coperta din această lună a revistei noastre este dată de povestea fascinantă din spatele misiunii spațiale rusești SALIUT 7 și a filmului-document cu același nume, poveste pe marginea căreia senior editorul S&T Cristian Român țese un material foarte bine documentat, în care face o paralelă elaborată și lămuritoare între componenta mit și componenta realitate din care este construită pelicula. Fie că ați vizionat deja filmul sau nu, cu siguranță veți găsi folositoare și educativă parcurgerea acestui material. „Saliut 7 a fost lansată pe 19 aprilie1982. Semăna foarte bine cu predecesoarea sa, stația spațială Saliut 6, la bordul căreia și-a petrecut cosmonautul nostru, Dumitru Prunariu, 7 zile, 20 de ore și 42 minute extraordinare. Din păcate, Saliut 7 s-a confruntat cu multe probleme tehnice.” Continuarea, în revistă.

Aflați la deja faimosul eveniment TEDx Cluj, reactorul-șef al revistei Marc Ulieriu și redactorul specializat în inovații medicale Alexandru Safta i-au luat un interviu în exclusivitate în România comunicatorului de știință Hashem al-Ghaili, proprietarul și administratorului uneia dintre cele mai de succes pagini de popularizare a științei de pe facebook, cu 22 de milioane de urmăritori în prezent. Cei trei au discutat despre posibilitatea prevenirii cancerului prin terapia embrionară, dar și despre alte subiecte fierbinți, precum editarea genetică, suprapopularea și inteligența artificială.

Dosarul acestei ediții este semnat de doctorul în paleoantropologie Adrian Nicolae și se află la al treilea episod amplu al Istoriei speciei umane, de această dată acoperind capitolul Europa din povestea lui Homo sapiens, o relatare plină de informații nou descoperite, unele dintre ele controversate, cu privire la originile omului și la migrația pe planetă. O mică mostră: „Una dintre greșelile pe care oamenii de știință le fac preponderent, și mai ales jurnaliștii care preiau pe nemestecate informațiile publicate în articole de specialitate, este să separe povestea omului de mediul în care acesta trăia. Iar atunci când vorbim de Europa, omul și mediul sunt strâns interconectați în ceea ce este povestea evoluției umane. Și asta pentru că Europa din vremea ultimei perioade glaciare era un loc extrem de dur. Nu întâmplător, până și Australia a fost colonizată cu aproape 15.000 de ani mai devreme decât Bătrânul Continent. Într-un astfel de mediu, din indivizi arhaici (prezența lui Homo erectus și a formelor mai evoluate, Homo antecessor, Homo heidelbergensis, este cert atestată încă de acum 1,2 milioane de ani și până acum 400.000 de ani) evoluează o populație locală, independent de ceea ce se petrecea în Africa sau sudul Asiei… neanderthalienii.”

S&T 75

Știință&Tehnică nr. 75 – sumar

DESCOPERIRI. Cele mai noi știri din tehnologie, prototipuri, medicină, neuroștiințe, istorie, astrofizică și explorare spațială

PROTOTIPURI. Cele mai noi și importante prototipuri Kickstarter și IndieGogo

SMART LIVING. Inteligența caselor viitorului stă în gestionarea cât mai eficientă a spațiului de locuit

REALITATE VIRTUALĂ. S&T îți prezintă lunar cele mai noi aplicații și jocuri VR.

SPAȚIU. Aventura lui SALIUT 7, între mit și realitate

MEDICINĂ / INTERVIU. Comunicatorul de știință Hashem al-Ghaili oferă S&T un interviu despre terapia embrionară

TURISM. Fascinanta aventură marocană a redactorului Adrian Nicolae

ASTROFEST. Veniți la Astrofest!

REPORTAJ. Sistemul solar și Bulevardul Unirii

DOSAR / PALEOANTROPOLOGIE. O istorie a specie noastre (Partea a III-a) – Europa

REPORTAJ. O incursiune în sistemul educațional din SUA

ASTROFIZICĂ. Primele stele din Univers

CERCETARE. Mic ghid al autostopistului prin celule și organe

CERCETARE ROMÂNEASCĂ. Rezonanța – mecanism, fenomen, proces

PROZĂ SF. „Furia de fier” de Pierce Brown

INCAS. UAV-uri românești

IFIN-HH / FIZICĂ. Marea știință la București – Măgurele

FILM / INTERVIU. Răzbunătorii: Războiul infinitului

CRONICA SCEPTICULUI. Oamenii inteligenți și năzbâtiile (II)

RECOMANDĂRILE S&T. Philips 278E / Noutăți editoriale / SF

Următoarea ediție a revistei Știință & Tehnică apare la sfârșitul lunii mai. Până atunci, vă invităm să rămâneți alături de noi pe www.stiintasitehnica.com și pe pagina noastră de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi descoperiri, invenții și evenimente științifice și pentru a afla detalii suplimentare despre concursurile și programele noastre. Și nu uitați niciodată: Knowledge is power, iar cine citește, cunoaște!

Revista Știință &Tehnică este editată de Science&Technology Press, are 112 pagini glossy, informație de calitate, texte scrise pe înțelesul tuturor, costă 19,95 lei și apare lunar. Dacă îți place S&T, află de aici modalitățile de abonare!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?