Vrei să ai parte de cursa vieţii sau, după caz, morţii tale? Doctorandul Julijonas Urbonas propune un mod de eutanasiere inedit – un roller-coaster denumit Euthanasia Coaster…
Euthanasia Coaster este un montagne russe ce oferă o cursă mortală de trei minute, ce include o urcare uşoară până la o înălţime de peste 500 m, urmată de o coborâre rapidă şi abruptă, apoi de şapte bucle. Numai coborârea vertiginioasă şi trecerea prin cele şapte bucle durează un minut, iar forţa de 10G rezultată ca urmare a trecerii prin bucle cu o viteză de circa 350 kmh este letală.
Potrivit creatorului său, Julijonas Urbonas, „Euthanasia Coaster este o maşinărie creată pentru a lua, cu eleganţă şi euforie, viaţa pasagerilor săi.” Deşi pentru cei mai mulţi dintre noi ideea de senzaţii tari şi distracţie pe care o oferă roller-coaster-ele este departe de gândul sinuciderii, aceasta a făcut subiectul tezei de doctorat a lui Urbonas.
Urbonas, cândva lucrător în cadrul unui parc de distracţii în ţara sa natală (poate de aici şi ideea sa de a asocia un roller coaster cu moartea), Lituania, este doctorand în cadrul Royal College of Art’s Design, iar obiectul cercetării sale face parte din „estetica gravitaţională”.
Euthanasia Coaster nu se vrea a fi totuşi doar un mijloc de execuţie, în viziunea creatorului său, el fiind un mod artistic şi rafinat de a părăsi această lume, un mod complet diferit faţă de birocraţia şi rigurozitatea medicală a sistemului actual de eutanasie. Printre ţările şi statele care permit eutanasia voluntară, amintim: Luxemburg, Belgia, Olanda, Elveţia, precum şi statele americane Oregon şi Washington.
Cum funcţionează exact montagne russe-ul ucigaş? În prima etapă a călătoriei urcă încet o pantă lungă – din totalul de trei minute, două sunt alocate acestei etape. Urcarea este concepută să dureze atât de mult pentru ca pasagerul sinucigaş să se gândească la viaţa sa şi la motivele care l-au determinat să ia această decizie. Odată ajuns în vârf, călătorul va lua decizia finală: îşi continuă viaţa sau apasă pe butonul „cădere” şi îşi pune capăt zilelor?
După apăsarea butonului, începe abrupta coborâre şi trecerea în viteză prin cele şapte bucle. Dar, de ce acestea sunt ucigătoare? Datorită rotirilor puternice şi forţei centrifuge, creierul rămâne fără oxigen (sângele este împins în partea de jos a corpului în loc să ajungă la creier) şi încetează să mai funcţioneze. Acest fenomen este denumit hipoxie cerebrală.
Deşi tragicul rezultat este garantat, Urbonas susţine că există moduri de păcălire a Coaster-ului şi de a-i supravieţui. Un inginer aeronautic afirmă că dacă pasagerul ar purta pantaloni „anti-g”, cei pe care îi poartă piloţii de supersonice pentru a nu leşina, Euthanasia Coaster ar deveni cea mai de succes distracţie, una care păcăleşte moartea.
Până la construirea sa, Euthanasia Coaster rămâne doar un model la scala 1:500.
Sursa