0
(0)

Universitatea Populară Emil Racoviță, Agenția Pentru Studiul Și Explorarea Criosferei și Asociația Națională de Speologie și Alpinism „Hades” organizează în perioada 24 Septembrie – 6 Octombrie 2015 expediția științifică românească SVALBARD 2015.

 

Traseul urmat este București – Paris – Oslo – Tromso – Spitsbergen și retur, iar membrii echipei sunt: Stelian GRIGORE, Arthur DĂSCĂLESCU, Ioan BALMUȘ și Veron TOMA. Cei patru formează o echipă omogenă și foarte experimentată (peste 40 de ani de experiență în explorări extreme și cercetare criosferică).

Cei patru alcătuiesc cea mai „bătrână” expediție românească (media de vârstă peste 58 ani), fiind foști absolvenți ai Universității Petrol Gaze.

Arhipelagul Svalbard este ultimul teritoriu european situat în Arctica, dincolo de Cercul Polar, în apropierea Polului Nord, și este denumită Antarctica Nordului, fiind teritoriu internațional stipulat prin Tratatul Svalbard, la care și România este semnatară alături de alte 40 de țări.

Expediția va face cercetări transdisciplinare de speologie, geologie, geomorfologie, biologie, meteorologie.

Este prima expediție românească după 25 de ani în Svalbard, după cea organizată de Teodor NEGOIȚĂ, care va fi omagiat în ziua de 27 septembrie la baza ghețarului Foxbreen.

Traseul arctic va începe la Longyearbyen acolo unde în urmă cu 120 de ani pășea primul român, exploratorul Bazil Assan și va avea ca punct final Fox Top Glacier.

Expediția va fi un nou început pentru perioada 2016-2020 fiind prevăzute expediții anuale mai ales cu tineri exploratori.

Pe termen lung organizatorii își propun găsirea celui mai adecvat amplasament al viitoarei stații de cercetări criosferice românești din Arctica.

Primele rezultate ale expediției vor fi prezentate public în cadrul Simpozionului Național CRIOSFERA 2015 care va avea loc la Piatra Neamț în perioada 27 – 30 Noiembrie 2015.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here