0
(0)

Un nou studiu al cercetătorilor de la Australian National University, publicat în revista Nature, susţine că presupunerile actuale cu privire la compoziţia Terrei sunt greşite…

 

Teoriile acceptate în prezent susţin că Terra are o compoziţie asemănătoare cu cea a meteoriţilor condritici, unele dintre cele mai vechi corpuri din Sistemul Solar, care s-au format în urmă cu circa 4,6 miliarde de ani: „se presupune că meteoriţii condritici au reţinut compoziţia lor originară, furnizând o idee despre mediul în care s-au format, iar cunoscându-le compoziţia putem înţelege mai bine pe cea a Soarelui, a Pământului şi a întregului Sistem Solar” afirmă prof. Hugh O’Neill, de la Australian National University.

Alte metode, precum studiile spectroscopice ale compoziţiei chimice a Soarelui au o precizie de 90%, însă analizarea meteoriţilor condritici are o acurateţe de 99%.

Totuşi, susţine prof. O’Neill, noile studii asupra elementelor rare ale Terrei, indică faptul că planeta noastră are putea avea o compoziţie diferită de cea a meteoriţilor condritici. De aici rezultă fie că materia din care s-a format Pământul nu are origine condritică, fie că planeta a pierdut materie prin eroziune în stagiile ulterioare formării sale.

Mai mult, meteoriţii condritici nu sunt toţi identici, declară O’ Neill: „au fost afectaţi de impacturi şi climă, ceea ce le-a schimbat compoziţia chimică.”

Autorii studiului cred că determinarea adevăratei compoziţii terestre poate fi făcută numai prin analiza mostrelor din mantaua originară a Pământului.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here