Cercetătorii susţin că secetosul continent stă pe un uriaş rezervor subteran de apă – cantităţile de apă din subsol ar fi de 100 de ori mai mari decât cele de pe suprafaţa Africii.
Pe continentul african peste 300 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă, numărul acestora fiind în continuă creştere.
Râurile şi lacurile cu apă dulce sunt des afectate de inundaţii sau secete, astfel că cu greu pot fi folosite pentru agricultură şi pentru furnizarea de apă potabilă.
Echipa de cercetători de la British Geological Survey şi University College London, care a realizat studiul, publicat în revista Environmental Research Letters, a cartografiat în detaliu resursa ascunsă, dar savanţii nu ştiu încă metoda cea mai eficientă de extragere a acesteia, nefiind convinşi că forarea ar fi cea mai bună soluţie, aceasta urmând a epuiza prea rapid rezervele.
Potrivit unuia dintre autorii studiului, cea mai mare rezervă subterană de apă se află în nordul Africii, sub teritoriul Libiei, Algeriei şi Ciadului. Sub întreaga zonă, resursa este echivalentă cu un strat de apă de 75 m grosime.
Sursa Foto: Environmental Research Letters