0
(0)

Ieri, 17 octombrie, NASA a lansat cea mai completă hartă digitală topografică a Terrei. Harta, un model global digital, a fost creată din imagini colectate de instrumentul ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer), din Japonia.

 

 

Prima versiune a acestei hărţi a fost lansată în urmă cu doi ani, în iunie 2009, de către NASA în colaborare cu Ministerul Nipon al Economiei, Comerţului şi Industriei.

Efectele tridimensionale ale hărţii sunt obţinute prin unirea a două imagini bidimensionale cu adâncimi diferite.

Potrivit lui Woody Turner, cercetător NASA, „modelul global digital de elevaţie anterior (din 2009) reprezenta deja cea mai completă şi consistentă hartă topografică a lumii…iar cu îmbunătăţirile aduse devine comparabilă cu cea a S.U.A. realizată de NASA, având însă avantajul că acoperă tot globul.” Practic, acoperă 99% din glob şi se întinde de la 83 grade latitudine nord până la 83 grade latitudine sudică.

Noua versiune adaugă 260.000 noi imagini stereo, are o rezoluţie spaţială, precum şi o acurateţe orizontală şi verticală îmbunătăţite, iar întinderile de apă sunt mai realist acoperite.

Harta este accesibilă online gratuit şi îşi poate găsi utilitatea într-o varietate de domenii, de la proiectarea de autostrăzi până la căutarea resurselor naturale.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here