Testat de noi
Imaginează-ți un cavaler și o sabie de Toledo, înaintea unui turnir. Mânerul i se așează firesc în pumn, de parcă a fost creată special pentru el. Este suplă, perfect echilibrată și ascuțită. Este precisă, puternică și rezistentă. Este impecabilă și îi transmite stăpânului încredere și superioritatea de care are nevoie pentru a învinge. Este asemeni telefonului S21 în mâna unui jucător experimentat și pasionat de tehnologie.
Articol susținut de Samsung România
Dacă îți plac jocurile video cu siguranță că ai visat la un buzunar suficient de mare în care să-ți poți căra consola sau la un rucsac inteligent din care să o poți scoate în câteva secunde. Chiar dacă aceste gadgeturi n-au fost încă inventate, avem o veste bună: telefonul S21 are un ecran fiabil, o memorie generoasă, este intuitiv și – asemeni sabiei de Toledo – ți se potrivește perfect în mână. Cu toate că are o memorie destul de mică pentru gustul meu – 8 GB RAM (dacă dorești mai mult, poți să optezi pentru Galaxy S21 Ultra, care vine cu 12 GB sau 16 GB), compensează prin capacitatea de stocare de 128 GB sau 256 GB.
Atenție! Producătorul a renunțat la suportul microSD, deci nu poți extinde spațiul de stocare încorporat. Bateria de 4000 mAh te poate ține o zi întreagă sau câteva ore neîntrerupe de gaming. Galaxy S21 folosește Android 11 cu skin-ul One UI 3.0, care se numără printre interfețele noastre preferate. Software-ul funcționează bine și ai acces la o serie întreagă de servicii suplimentare Samsung, în afară de aplicațiile Android normale pe care le aștepți de la un smartphone modern. Și, evident, este compatibil 5G, deci ești pregătit pentru viitor.
Gaming pe Galaxy S 21
Procesorul care pune în mișcare telefonul este Exynos 2100, iar nucleele sunt grupate într-o schemă 1-3-4, vârful fiind reprezentat de nucleul Cortex-X1, la 2.9 GHz, susținut de trei nuclee Cortex-A78 care rulează la 2.8 GHz. Celelalte nuclee sunt Cortex-A55 la 2.2 GHz. Așa că, pentru jocurile de tip Adventure, RPG, FPS/Shooter, cele patru nuclee rulează la viteze mai mici, restul intervenind atunci când este nevoie de un ”boost” de performanță, adică în cazul jocurilor RTS/TBS sau MMO. Această logică de funcționare permite o mai mare durată de viață a bateriei, consumul nucleelor ”mici” fiind redus.
Evident, pentru un jucător împătimit, avantajul unui aparat, mic, puternic și inteligent este opțiunea sistemului Android care permite setarea unor alarme de joc. Așa știi când ești atacat și poți să te aperi, sau poți primi notificări de la colegii tăi că este momentul să intri în luptă pentru a da o mână de ajutor echipei.
Am testat rapid câteva dintre jocurile Android favorite ale familiei: Lord Of The Bord, Angry Birds2, Panda Pop și „străvechiul” Grepolis. Device-ul s-a adaptat extraordinar de bine, semn că chipsetul video, Mali-G78 MP14, forța din spatele display-ului își face bine treaba chiar și atunci când au existat apeluri intercalate, sms-uri sau fișiere transmise prin WhatsApp.
Am jucat apoi Alchemy Stars. Înainte de începerea jocului, bateria era la 79%. Am jucat aproximativ 15 minute și telefonul a început să se încălzească. Aplicația Cooling Master a închis din ferestrele multiple și a redus temperatura de la 39,1 de grade Celsius – la 25,3.
Trebuie să vă mai spun că Galaxy S21 este protejat cu sticlă de la Corning, Gorilla Glass Victus pe partea din față, spatele fiind din plastic cu un finisaj mat plăcut la atingere și foarte rezistent la amprente, iar display-ul are un aspect de 20:9, cu rezoluția de 1080×2400 pixeli și este dotat cu Dynamic AMOLED 2X, capabil de rate de refresh de 120Hz și HDR10+. Asta înseamnă că este capabil să se adapteze și să redea o grafică destul de complicată, păstrând în același timp și viteză de reacție în joc.
Mai mult, Samsung a dezvoltat un nou tip de material cu luminozitate crescută și consum de putere redus, așa că display-ul consumă cu 16% mai puțin. Și asta este un lucru bun pentru că presupune o durată mai mare de utilizare între două cicluri de încărcare a bateriei.
Am jucat apoi Call of Duty Mobile – un shotter multiplayer la care contează viteza de reacție, dar și sensibilitatea ecranului, pentru că butoanele de comada sunt chiar acolo. Am optat pentru cele mai mari setări posibile pe acest dispozitiv. După aproximativ 40 de minute de joc, temperatura a crescut la 51 de grade. Este drept că am testat telefonul în timpul primului val de caniculă din București, deci nici în redacție nu era mai bine.
La jocurile de streaming, e foarte importantă conexiunea la internet. Performanța de joc pentru S21 a fost destul de bună, nu a existat lag, dar încălzirea este o problemă. O problemă pe care o puteți însă depăși dacă vă jucați într-o cameră cu aer condiționat sau folosiți una dintre noile lor huse de protecție.
În concluzie, dacă te desprinzi cu greu de la consolă sau desktop pentru a merge la piscină sau în vârful muntelui, S21 îți poate da un boost de energie.
Mic dicționar de termeni
– Adventure – gen de jocuri cu accent pe poveste, personaje și dialoguri, ocazional cu obstacole de situație (puzzle-uri) care trebuie depășite prin logică
– RPG – joc de „rol”, cu poveste dezvoltată, în care controlăm unul sau mai multe personaje cu abilități diferite ce câștigă experiență de-a lungul aventurilor
– RTS/TBS – jocuri de strategie, în timp real sau pe ture, bazate pe gestionarea de resurse (materiale sau umane), dezvoltare și cucerire
– FPS/shooter – joc tipic de „împușcături”, scopul fiind în general eliminarea inamicilor folosind o varietate de arme
– multiplayer – mod de joc în care jucătorii pot juca împreună cu alți jucători reali, fie în competiție, fie pentru a colabora
– MMO – joc multiplayer la care participă mii sau milioane de jucători
PENTRU
Telefon puternic, capabil să susțină mai multe aplicații și ferestre simultan
Cameră fantastică, versatilă
Mai ieftin decât Galaxy S20
ÎMPOTRIVA
Fără suport microSD
Nu există încărcător în cutie
La o folosire îndelungată, se încălzește