5
(3)

O descoperire recentă într-un studiu american ar putea deschide calea pentru dezvoltarea de vaccinuri fără ace. Potrivit cercetătorilor, pielea are propriul sistem imunitar și astfel își produce proprii anticorpi. Destul de comună la copii și adulți de toate vârstele, teama de ace (sau tripanofobie) reprezintă uneori o barieră în calea vaccinării. O descoperire recentă le-ar putea oferi alinare acestor oameni, așa cum demonstrează un articol publicat în revista Nature. Potrivit echipei de cercetători de la Universitatea Stanford (Statele Unite), care a realizat această lucrare, pielea își poate produce proprii anticorpi pentru a lupta împotriva infecțiilor și acest lucru ar putea duce la dezvoltarea de vaccinuri fără ace. Oamenii de știință au sugerat de fapt prezența unui sistem imunitar semi-autonom din restul corpului la nivelul pielii. Ar produce astfel în mod activ anticorpi, aceste proteine Y care apar după expunerea la un agent patogen. „Știam deja că microbii pielii ar putea declanșa [o parte din] sistemul imunitar […] Descoperirea noastră că microbii pielii declanșează și un răspuns cu anticorpi ne va permite să dezvoltăm vaccinuri topice împotriva bolilor precum tetanos”, au spus profesorul Michael Fischbach și dr. Djenet Bousbaine într-un articol publicat în BBC Science Focus.

Autorii studiului au ridicat posibilitatea de a dezvolta vaccinuri pentru piele. Prin urmare, nu ar mai fi vorba de injecții sub suprafața pielii. Astăzi, echipele lucrează deja la soluții, dar acestea sunt dispozitive care se bazează pe microace sub formă de plasturi dermici. Abordarea cercetătorilor de la Stanford este însă diferită. Acesta exploatează relația intimă care există între microbii noștri de pe piele și sistemul nostru imunitar, care a fost stabilită de-a lungul a milioane de ani de evoluție.

Astfel, viitorul vaccinării ar putea include vaccinuri cutanate sub formă de plasture. De asemenea, ar fi posibil să se dezvolte creme de vaccin care ar fi mult mai puțin costisitoare de implementat, deoarece nu ar necesita intervenția unui profesionist din domeniul sănătății. Este esențial să ne amintim că această lucrare este încă la început. De fapt, observațiile cercetătorilor se referă doar la șoarecii de laborator. Cu toate acestea, ei lucrează în prezent la un vaccin pentru primate, care se așteaptă să intre în studii clinice în 2028. Dacă va avea succes, ar putea urma testele umane.

Te consideri o persoana inovatoare?

Loading ... Loading ...

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?