0
(0)

O companie din Texas a proiectat un nou tip de dispozitiv medical ce are ca scop reducerea numărului de infecții rezultate în timpul intervențiilor chirurgicale.

 

Sistemul Air Barrier (ABS), de la Nimbic Systems, nu presupune combaterea microorganismelor prin cocktail-uri farmaceutice și nici tratamente postchirurgicale. În schimb, conceptul implică izolarea mediului chirurgical de bacterii și de alți patogeni prin învăluirea în aer purificat a locului unei incizii pe durata procedurilor medicale invazive.

Este ironic, dar nu de puține ori se întâmplă ca infecțiile dobândite în sălile de operații să fie cel puțin la fel de grave ca problemele care necesită  intetervențiile chirurgicale. Infecții precum cele cu stafilococi amenință sănătatea pacienților, dar mai și implică tratamente ale căror costuri se ridică, uneori, până la sume cu șase cifre. ABS dorește nu să trateze, ci să prevină cauzele acestor infecții, prin împiedicarea agenților patogeni să se apropie de o zonă susceptibilă de a fi infectată în timpul unei operații.

Configurația este relativ simplă: o pompă reutilizabilă circulă aer filtrat printr-un soi de duză sterilă (sau furtun) de unică folisință care este fixată adiacent unei incizii. ABS păstrează apoi un flux constant de aer purificat în locul cu pricina, creând un soi de tampon de aer care ține departe orice fel de microbi s-ar afla prin preajmă. Metoda este vitală mai ales în cazul procedurilor chirurgicale de mare durată, precum implanturile de proteze, ori operațiile spinale și vasculare.

Prin urmare, ABS a primit prima aprobare de funcționare în cazul operațiilor de înlocuire a șoldului, în cadrul cărora trupul pacientului stă deschis și expus aerului ambiental pentru o perioadă îndelungată. În cadrul testelor preliminare, ABS s-a dovedit capabil să reducă prezența agenților patogeni în zona operată cu peste 84%. Testele vor continua.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here