4.8
(6)

De curând cercetătorii de la Departamentul de Inginerie Astronautică de la Universitatea din California de Sud (Statele Unite) au prezentat un studiu, care a fost publicat în Geophysical Research Letters, despre riscurile pe care le-ar putea prezenta dezintegrarea a mii de sateliți Starlink pentru stratul de ozon. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât SpaceX intenționează în cele din urmă să lanseze câteva zeci de mii de mașini noi pe orbită joasă.

Vă reamintim că stratul de ozon este foarte important, deoarece protejează Pământul de cele mai periculoase radiații UV. Cu toate acestea, a fost afectat puternic, înainte de interzicerea gazelor clorofluorocarbon (CFC) în anii 1980, de atunci, ozonosfera s-a refăcut într-o asemenea măsură încât gaura din stratul de ozon se micșorează în fiecare an și s-ar putea chiar închide în aproximativ cincizeci de ani .

Ce se întâmplă dacă sateliții Starlink ar putea reprezenta o nouă provocare pentru stratul de ozon? În primul rând, cercetătorii au amintit că în acest moment, orbita joasă a Pământului conține peste 8.000 de sateliți, dintre care 6.000 aparținând proiectului Starlink al SpaceX. Cu toate acestea, firma lui Elon Musk plănuiește să lanseze alte 42.000 de mașini suplimentare în anii următori. Problema este că acești sateliți conțin cantități mari de aluminiu iar durata lor de viață este scurtă (doar aproximativ cinci ani). Cu toate acestea, atunci când sateliții cad înapoi în atmosfera Pământului pentru a arde, ei eliberează oxid de aluminiu. Potrivit oamenilor de știință americani, această substanță poate genera apoi reacții chimice care sunt extrem de distructive pentru ozon. Din păcate, fenomenul ar putea anula actualul proces de refacere a ozonosferei.

„Oxizii nu reacționează chimic cu moleculele de ozon, ci declanșează reacții distructive între ozon și clor care distrug stratul de ozon. Deoarece oxizii de aluminiu nu sunt consumați de aceste reacții chimice, ei pot continua să distrugă moleculă după moleculă de ozon timp de zeci de ani, în timp ce plutesc prin stratosferă”, au arătat cercetătorii într-un comunicat.

Studiul precizează că între 2016 și 2022, prezența oxidului de aluminiu a crescut de opt ori. În plus, nu mai puțin de 18,7 tone din această substanță au fost pulverizate în atmosfera superioară doar în 2022, pe lângă viitorii sateliți Starlink, și alți jucători încearcă să intre pe piață, și anume Amazon (proiectul Kuiper), OneWeb (O3b Networks). proiect) și, mai recent, compania chineză Hongqing Technology (proiectul Honghu-3). Potrivit cercetătorilor care au realizat studiul amintit, cantitatea de oxid de aluminiu pulverizată ar putea ajunge la 400 de tone pe an.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?