5
(7)

Cel mai adesea bătrânii, femeile însărcinate sau persoanele deja bolnave sau copiii sunt cei mai expuși la septicemie. Mai mult, aproape jumătate dintre cazuri sunt copii sub cinci ani și se estimează că cincisprezece din o mie de pacienți vor suferi această complicație în timpul spitalizării. Cu toate acestea, nimeni nu este ferit de această boală puțin cunoscută și deosebit de gravă. Luate împreună, cifrele ajung la un număr amețitor de 48,9 milioane de cazuri și 11 milioane de decese numai în 2017, sau 20% din decese la nivel mondial. Pentru a opri această boală care ucide mai mult decât cancerul în întreaga lume, cercetările continuă neobosit.

Un studiu recent, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (Journal of American Medical Association, JAMA) prezintă o abordare terapeutică foarte simplă de implementat, care ar putea salva multe vieți. Septicemia, cunoscută și sub denumirea de sepsis, este un răspuns inflamator grav și care poate pune viața în pericol al organismului. Apare atunci când agenții patogeni (bacterii, viruși, ciuperci sau paraziți) intră în fluxul sanguin și declanșează o reacție excesivă a sistemului imunitar. Această reacție poate provoca inflamații pe scară largă și leziuni ale țesuturilor și organelor. Cel mai adesea începe cu o infecție localizată (cum ar fi pneumonie, o infecție a tractului urinar, peritonită, o infecție abdominală și chiar o rană infectată sau un dinte prost tratat), dar cazurile de meningită meningococică sau sindrom de șoc toxic la stafilococi sunt legate de utilizare. nici de tampoane sau cupe menstruale nu sunt rare. Dacă nu sunt tratați, agenții patogeni pot pătrunde în fluxul sanguin, provocând sepsis. Sistemul imunitar reacționează apoi la infecție cu o eliberare masivă de citokine, care provoacă inflamație pe scară largă. Inflamația și coagularea anormală a sângelui pot perturba apoi fluxul sanguin.

Riscurile implicate și complicațiile sunt multiple, putând fi foarte grave, mai ales în cazul șocului septic, cea mai gravă formă de sepsis. Acest lucru poate duce de fapt la insuficiența mai multor organe simultan (plămâni, rinichi, inimă etc.). Această insuficiență multiorganică necesită apoi terapie intensivă. După cum am menționat mai devreme, există și o rată ridicată a mortalității și chiar și cu tratament, riscul de deces rămâne semnificativ. Chiar dacă pacienții supraviețuiesc, ei pot suferi efecte secundare pe termen lung, cum ar fi tulburări cognitive, oboseală persistentă și durere cronică. Coagularea excesivă a sângelui reduce, de asemenea, circulația la extremități și duce la necroză tisulară. Prin urmare, această necroză poate necesita amputarea pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a salva viața pacientului, care lasă și urme.

Prin urmare, cercetările continuă pentru o mai bună gestionare a acestei afecțiuni grave. Și dacă tratamentul rapid este esențial, noul studiu. despre care se amintea la începutul acestui text, oferă o cale terapeutică care ar putea, de asemenea, să facă toată diferența. Potrivit acestui studiu realizat în comun de Universitatea din Queensland și Institutul George pentru Sănătate Globală, protocolul de îngrijire corect ar implica în cele din urmă un schimbare foarte simpla. Studiile clinice însoțite de o revizuire sistematică demonstrează că administrarea continuă a unui antibiotic, mai degrabă decât câteva injecții scurte, ar putea salva mii de vieți în fiecare an.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au căutat să determine concentrația optimă de medicație pentru a depăși agenții patogeni care provoacă infecția prin studii clinice în mai mult de o sută de spitale situate în mai multe țări cu mii de pacienți și prin o metaanaliză a studiilor anterioare. Totuși, așa cum explică profesorul Jason Roberts, director al Institutului de Cercetare Australian și al Institutului de Boli Infecțioase Herston și coautor al studiului: „am descoperit că prin administrarea acestor doze de antibiotice prin perfuzie continuă, putem menține concentrațiile medicamentului în sângele și țesuturile pacientului, cu o șansă mai mare de a ucide bacteriile. Această procedură simplă folosește antibiotice foarte comune. Așadar, chiar și spitalele mici din țările lumii a treia vor putea implementa această schimbare din spate  îmbătrânesc cel puțin la fel de ușor ca în spitalele care au acces la mai multe resurse în țările dezvoltate.”

Cercetătorii arată că au obținut rezultate semnificative datorită administrării continue, cu o viață salvată la 26 de pacienți tratați. Ei speră acum că această cercetare va îmbunătăți îngrijirea sepsisului și, astfel, va crește șansele de supraviețuire ale pacienților.

După cum își amintește profesorul Jeffrey Lipman, coautor al articolului publicat în JAMA, care a studiat acest subiect de mai bine de douăzeci de ani: „medicii urmează liniile directoare internaționale pentru a trata pacienții, dar, pentru moment, aceste recomandări oferă foarte puțină certitudine cu privire la modul de administrare a medicamentelor. Datorită programului nostru de cercetare, protocoalele și liniile directoare de tratament vor fi acum mai sigure. Având în vedere natura foarte simplă a acestor constatări și discuțiile pe care le avem între spitale, ne așteptăm ca majoritatea să adopte aceste modificări imediat”.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?