Scarabeul se ghidează după stele. Vine ca o surpriză, dar același gândac aflat mereu în căutare de excremente pe care strânge sub formă de bilă și le împinge către scorbură ca să le mănânce, este și… expert în stele. Scarabeul folosește o formă primitivă de navigație celestă pentru a se ghida înapoi spre casă după o zi întreagă de adunat provizii.
Această funcționalitate a insectei era documentată de specialiști, dar nu tocmai înțeleasă. Acum, un nou studiu, pare să fi descifrat „codul scarabeului” și se pare că este destul de impresionat, deoarece gândacul face o fotografie mentală a bolții cerești nocturne și se folosește de ea pentru orientare.
Descoperirea a fost făcută de o echipă de la Universitatea Lund, din Suedia, care a plasat mai mulți scarabei într-un mediu controlat unde cercetătorii au creat o simulare a cerului nocturn. Au aflat astfel că gândacii derulează un soi de dans pe suprafața bilelor de excremente, dans în timpul căruia fac o înregistrare mentală a poziției curente a stelelor, a lunii și a soarelui. Odată de „fotografia” este memorată complet, insecta își vede de drum.
Dacă se întâmplă să se rătăcească, atunci scarabeul rememorează „harta astrală” și navighează înapoi acasă cu ajutorul ei, suprapunând imaginea stocată în creier peste mediul prezent. Practic, scarabeul își poate aminti și calcula poziția exactă pe baza poziției astrelor, lucru remarcabil, dat fiind că vorbim despre o insectă simplă care nici nu are noțiunea de stea.
Pentru a testa și mai riguros comportamentul scarabeului, cercetătorii au folosit bolta artificială pentru a verifica modul în care acesta își schimbă traseul în funcție de proiecția de deasupra sa. Astfel, au descoperit că gândacul poate vedea multe lucruri care îi scapă ochiului uman, cum ar fi culorile spectrului cerului și lumina polarizată.
Ca o extrapolare a acestui studiu, specialiștii consideră că dincolo de înțelegerea sistemului de navigație al scarabeilor, această descoperire poate contribui la dezvoltarea vehiculelor autonome în viitor.