0
(0)

Atunci când ne gândim la rechinii din specia „marele alb”, ne gândim imediat la terifiantul film horror al lui Spielberg, „Fălci”, dar și la sanctuarul acestor animale emblematice pentru viața marină… Africa de Sud. Iar dacă Spielberg a recunoscut public că a făcut o mare nedreptate rechinilor prin filmul său, sanctuarul din Africa de Sud este pe cale să devină doar o amintire.

Pentru mai bine de șase ani, cercetătorii de la universitatea sud-africană Stellenbosch au monitorizat activitatea rechinilor din jurul coastelor acestei țări. A fost cel mai amplu studiu de acest gen desfășurat vreodată, iar rezultatele sale sunt cel puțin îngrijorătoare. Conform biologilor marini implicați în proiect, a reieșit că din sutele de mii de rechini care trăiau odinioară în preajma Africii de Sud, mai există astăzi doar o populație de maxim 450 de indivizi.

Declinul rechinilor are multe cauze. Vânătoarea pentru trofee, plasele ilegale, poluarea sau capcanele sunt doar câteva dintre acestea. Iar dispariția rechinilor va avea un efect devastator asupra ecosistemului sud-african, anunță specialiștii. Mai mult, dintre acești 450 de rechini încă în viață, puțin peste 300 sunt capabili de reproducere, ceea ce face ca existența lor în viitorul apropiat să fie extrem de puțin probabilă.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?