În data de 19 ianuarie a.c., o cameră instalată la bordul sondei Ebb, una dintre cele două sonde gemene ce compun GRAIL, a realizat un scurt film, cu o durată de 30 de secunde ce ne arată partea întunecată a Lunii.
În partea de sus a imaginii se poate observa Polul Nord al satelitului nostru natural, iar în dreapta jos se poate vedea Mare Orientale („Marea Estică” în limba italiană), un crater de impact ce are un diametru de 900 kilometri.
Mare Orientale este considerat unul dintre cele mai „tinere” cratere selenare, fiind mai recent decât Imbrium, format în urmă cu aproape 4 miliarde de ani.
Videoclipul se încheie în apropierea Polului Sud al Lunii, pe parcurs putând fi observat totodată şi Craterul Drygalski, format în urmă cu miliarde de ani în urma unui impact cu un asteroid ori cometă. Acesta are în mijloc o formaţiune în formă de stea şi un diametru de circa 149 km.
Sondele GRAIL au fost lansate în data de 8 septembrie 2011 şi au fost numite iniţial GRAIL A şi GRAIL B, în prezent fiind denumite Ebb şi Flow. Mai multe informaţii despre misiunea GRAIL puteţi citi aici și aici.
Sursa Media: NASA