După o lansare fără cusur vineri seara, capsula Soyuz TMA-20M a andocat la Stația Spațială Internațională sâmbătă dimineața și Aleksei Ovchinin (RSA), Oleg Skripochka (RSA) și Jeffrey Williams (NASA) au ajuns cu bine pe orbită. Alte trei vehicule se pregătesc deja pentru aprovizionarea lor cu provizii, experimente științifice și un nou habitat gonflabil, care urmează să fie montat temporar în afara stației. În prezent, echipajul de la bordul stației spațiale este în efectiv complet (în număr de șase) și a început astfel Expediația 47, care se va încheia în iunie, odată cu plecarea lui Timothy Kopra (NASA), Tim Peake (ESA) și Iuri Malenchenko (RSA).
Miercuri, 23 martie, este așteptată lansarea unei capsule Cygnus de către o rachetă Atlas V, după care urmează o navă cargo rusească Progress (propulsată de o rachetă Soyuz) în ultima zi a lunii martie, iar în 8 aprilie, SpaceX se pregătește să lanseze o nouă capsulă Dragon spre Stația Spațială Internațională, prima după eșecul din iunie 2015. Și Orbital Sciences se află tot în convalescență, fiind pentru a doua oară când se vede nevoită să apeleze la serviciile United Launch Alliance și la o rachetă Atlas V pentru a respecta contractul de livrare de cargo spre Stația Spațială Internațională, contract pe care îl are în desfășurare cu NASA. Este al doilea zbor al capsulei Cygnus după eșecul rachetei Antares din octombrie 2014, dar Orbital Sciences speră să-și poată folosi lansatorul propriu la finalul lunii mai, în acest an.
După lansarea SpaceX din 8 aprilie, prima treaptă a rachetei Falcon 9 va încerca să revină din nou la sol, după cele două tentative eșuate de a ateriza pe o barjă în largul coastelor SUA. Mai multe detalii despre traficul orbital din vecinătatea Stației Spațiale Internaționale, citiți pe parsec.ro. Tot acolo veți afla unde pot fi vizionate lansările în direct, sau de ce capsula Cygnus va fi mistuită de flăcări, înainte(!) de reintrarea în atmosferă.