Rusia și partenerii săi plănuiesc să prăbușească în ocean Stația Spațială Internațională (ISS) la sfârșitul ciclului său de viață, după anul 2020, astfel încât să nu lase pe orbită un gunoi spațial periculos, mai ales că resturile de acest fel au devenit deja o problemă spinoasă.
Luna trecută, un fragment de gunoi spațial a trecut aproape tangențial pe lână ISS, într-un incident foarte rar, dar care a forțat echipajul de șase membri al Stației să se refugieze în nava de salvare.
„După ce își încheie existența, vom fi forțați să scufundăm ISS. Nu poate fi lăsată pe orbită, este prea complexă, un obiect prea greu, care poate lăsa mult deranj în urma sa”, a declarat Vitaly Davydov, director adjunct al agenției spațiale Roskosmos.
Stația Spațială Internațională, care orbitează Pământul la o altitudine de circa 350 de kilometri, este o platformă sofisticată destinată experimentelor științifice, care aduce lalolaltă eforturi ale agențiilor spațiale din Rusia, Statele Unite, Europa, Japonia și Canada.
Lansată în 1998, ISS avea să stea inițial în spațiu vreme de 15 ani, până când un nou acord a stabilit ca ea să opereze până în 2020. Sfârșind într-un sicriu acvatic, Stația va călca pe urmele predecesoarei sale, stația spațială Mir, pe care Rusia a scufundat-o în Pacific în 2001, după 15 ani de activitate.
Davydov susține că rămâne incert, pentru moment, ce va veni după ISS și dacă omenirea va avea nevoie de un înlocuitor care să orbiteze Pământul de aproape. Adăugarea unei noi stații spațiale ar putea fi folosită în scopul unei baze de asamblare a unor complexe care să exploreze spațiul mai în profunzime, mai este de părere oficialul Roskosmos.