0
(0)

Inginerii Universității din Southampton, Regatul Unit au proiectat, au „imprimat” și au trimis la cer prima aeronavă produsă aproape integral prin intermediul tehnologiei  de printare tridimensională.

 

Vehiculul aerian fără pilot, denumit SULSA (Southampton University Laser Sintered Aircraft), este alimentat de un motor electric ce reprezintă, practic, singura componentă a vehiculului ce a fost creată prin metode de producție convenționale.

SULSA are o anvergură a aripilor de doi metri, atinge viteza maximă de 160 km/h și este foarte silențios atunci când călătorește în regim de croazieră. Create cu ajutorul unei mșinării cu laser de sintetizare a nailonului EOS EOSINT P730, aripile, chepengurile, suprafețele de control – practic tot ce alcătuiește structura și controlul aerodinamic al aeronavei – au fost imprimate în stil personalizat pentru a se putea îmbina. Asamblarea nu a necesitat unelte specializate.

O asemenea manieră de a realiza avioane este visul tuturor creatorilor de aeronave. Construirea unui colos zburător de tipul unui Boeing 787, spre exemplu, necesită implicarea multor mașinării, folosirea multor unele personalizare și, mai presus de orice, deșeuri.

Imprimarea 3D face posibilă construirea unor componente strat cu strat, permițându-le proiectanților să creeze părți de aeronavă, virtual, fără pierderi. Această metodă le permite, de asemenea, să parcugă un drum foarte scurt de la schemele în programe computerizate precum CAD și până la prototipuri concrete.

Mai mult, li se parmite pe această cale inginerilor aeronautici să pună în practică trucuri de design despre care se știe că sunt eficiente, dar care presupun costuri mari și pierderi atunci când se concretizează – un exemplu îl reprezintă aripile eliptice ale SULSA.

Prin urmare, nu este o surpriză că, altundeva în Marea Britanie, o echipă de ingineri Airbus lucrează la imprimarea unei întregi aripi de aeronavă comercială de linie, tipul care transportă oameni  – echipa având țelul final de a realiza prin imprimare 3D majoritatea componentelor importante ale unei întregi aeronave de transportat pasageri.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here