În seara zilei de sâmbătă, 5 martie, Cătălin Beldea, ”vânătorul de eclipse” al Știință&Tehnică, pornește în marea aventură a anului 2016: eclipsa totală de soare, care va putea fi observată în toată splendoarea ei din arhipelagul indonezian, pe partea cealaltă a Pământului.
Cătălin va ajunge la destinație (insulele Ternate) de-abia în dimineața zilei de 7 martie, timpul efectiv petrecut pe avion urmând a fi de circa 16 ore. Iar aici vorbim de primul hop major, din punct de vedere logistic: bagajul. Cătălin nu are bilet la Business Class, de aceea trebuie ca ”marfa” pe care o transportă să se încadreze în maximum 20 kg pentru bagajul de cală, respectiv maximum 10 kg pentru bagajul de mână.
Ca idee, doar obiectivul profesional și trepiedul depășesc împreună peste 10 kg (!), iar pentru o parte dintre cabluri a fost găsită o idee ingenioasă: vor fi purtate pe post de brățări și coliere. Sperăm ca agenții de pază din aeroport să nu interpreteze greșit această idee…
Poate vă întrebați ce este cu acea conservă de fasole cu cârnați. Cătălin are cu el nu mai puțin de 15 astfel de conserve, dintr-un motiv foarte simplu: dacă vremea va fi capricioasă, echipa de ”vânători de eclipse” va fi nevoită să navigheze printre insulițele de la ecuator pentru a găsi un loc propice observării și documentării eclipsei. Ceea ce poate însemna chiar două zile de izolare, de unde și necesitatea proviziilor.
Așadar, nu uitați: în noaptea dintre 8 și 9 martie, la ora 2:51 (ora României), pe partea cealaltă a planetei se va observa eclipsa totală de soare. Pe care o va documenta specialistul S&T Cătălin Beldea, dar pe care o vom transmite și prin webcast pe stiintasitehnica.com – așa încât aveți toate motivele să urmăriți aventura noastră în aceste zile!
#EclipsaDeSoare #EclipsaIndonezia #VanatoareDeEclipsa #Eclipsomaniac