Cercetătorii de la Universitatea Berkeley, din California, au demonstrat că grafenul poate forma un material transparent, ce permite vizualizări ale lichidelor la rezoluţii mai mari decât cele obţinute convenţional prin microscoapele electronice.
Grafenul, materialul minune, pentru descoperirea căruia Andre Geim şi Konstantin Novoselov, de la Universitatea din Manchester, au primit premiul Nobel pentru Fizică în 2010, este compus dintr-un strat de atomi de carbon, lipiţi într-un „fagure” – acest strat este într-atât de subţire, încât este practic transparent.
Observarea lichidelor este mult mai dificilă decât a materialelor solide, deoarece microscoapele necesită capsularea materialului de observat. Pentru această capsulare se folosesc în mod tradiţional capsule din nitrid sau oxid de siliciu, însă acestea sunt prea groase pentru a permite o claritate suficientă a imaginii.
Cercetătorii Universităţii Berkeley, din California, au demonstrat că mici capsule realizate din straturi de grafen pot fi utilizate pentru studierea lichidelor la rezoluţii de nivel atomic, cu ajutorul microscoapelor electronice, utilizându-le la studierea formării nanocristalelor de platină.
Folosind noua tehnică de observare, savanţii au putut observa noi stagii, nedescoperite până acum, în formarea nanocristalelor.