0
(0)

Tatuajele electronice promit să contribuie la monitorizarea stării de sănătate a oamenilor în diferite moduri, de la măsurarea tensiunii sau a glicemiei și până la detectarea celulelor canceroase. Acum, un astfel de nanosenzor din grafen montat pe dantură este capabil să detecteze diferitele tipuri de bacterii din salivă, între care și Streptococcus mutans, principala cauză a formării cariilor.

 

Metoda a fost dezvoltată de Michael McAlpine și de colegii săi de la universitățile Princeton și Tufts potrivit cărora invenția pavează drumul pentru tehnologia de monitorizare a sănătății „la purtător”.

Cercetătorii au creat metoda atașării nanosenzorilor wireless de grafen pe biomateriale prin intermediul absorbției lor pe filme subțiri de mătase. Această tehnologie permite monitorizarea și detectarea contaminării bacteriene și a infecțiilor. De asemenea, fiind elastic, detectorul poate fi integrat și în țesuturi moi, nu doar pe smalțul dinților. În cadrul testelor, senzorul a putut detecta niveluri scăzute ale Stafilococului auriu, prezent în multe spitale și vinovat de multe îmbolnăviri.

Nu se știe exact cât poate rezista acest tip de senzor în cavitatea bucală a unei persoane, dar el reprezintă un pas înainte către senzorii medicali omniprezenți ce țin constant evidența sănătății umane din interior.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here