Grafenul, un strat de carbon cu grosimea de un atom, ar putea servi la realizarea unor senzori optici performanți pentru camerele foto. Este constatarea cercetătorilor de la MIT, care au descoperită că grafenul poate transforma lumina în electricitate, într-un mod inedit.
Diferit de senzorii clasici ai camerelor și de panourile solare care depind de efectul fotovoltaic, grafenul creează un curent ca rezultat al diferențelor termice. Atunci când lumina îi atinge suprafață, electronii din componența grafenului se încing, dar „rețeaua de nuclee de carbon care formează temelia grafenului rămâne rece”. Această diferență de temperatură produce electricitate.
În mod normal, un astfel de efect se obține fie cu ajutorul unor surse de lumină de foarte mare intensitate (lasereul), fie cu materiale ce au temperatura foarte scăzută. Grafenul reușește să producă fenomenlul doar cu lumina naturală a zilei și la temperatura camerei.
Prin urmare, grafenul are potențialul unui sensor de cameră foto foarte bun, mai ales pentru că detectează spectrul luminos infraroșu și poate fi confecționat ieftin din carbon deja disponibil. Cercetarea este la început de drum în acest sens, dar poate că, în cele din urmă, va putea conduce la o cameră de calitate decent din dotarea dispozitivelor electronice foarte subțiri, așa cum este iPod Touch.
Sursa
Foto: Flickr