0
(0)

Tatuajele electronice temporare le-ar putea permite în curând oamenilor să piloteze drone doar cu puterea gândului și să comunice între ei aparent telepatic.

 

Comandarea mașinăriilor cu ajutorul creierului nu mai ține de domeniul științifico-fantasticului. În ultimii ani, implanturile cerebrale i-au abilitat pe oameni să controleze roboți folosindu-și doar mințile, de unde și ideea optimistă potrivit căreia, într-o zi, pacienții cu probleme locomotorii își vor putea depăși dizabilitățile folosind membre bionice sau exoschelete mecanice branșate la creierele lor.

Dar implanturile în creier sunt foarte invazive și probabil necesare doar oamenilor cu nevoi medicale. De aceea, Todd Coleman, de la Universitatea California în San Diego, dezvoltă mijloace neinvazive de a controla mașinăriile cu puterea gândului, mijloace care să le fie accesibile tuturor persoanelor.

Echipa lui Coleman dezvoltă piese electronice flexibile funcționale wireless pe care o persoana și le poate aplica pe frunte întocmai ca pe niște tatuaje temporare pentru a-i fi citită activitatea cerebrală. Dispozitivele sunt mai subțiri de 100 de microni, adică aproximativ cât diametrul unui fir de păr omenesc. Ele constau din circuite încastrate într-un strat de poliester cauciucat care le oferă flexibilitate. Aplicate pe piele, tatuajele sunt abia vizibile, fiind ușor de ascuns.

Dispozitivele pot detecta semnale electrice tipice undelor cerebrale și au incorporate celule solare pentru alimentare cu energie și antene care le permit să comunice la distanță. Și alte elemente pot fi adăgate de asemenea, precum senzori termici pentru monitorizarea temperaturii pielii sau detectoare de lumină care să analizeze nivelurile de oxigen din sânge.

Echipa lui Coleman a descoperit în studii anterioare că utilizatorii pot folosi căști dotate cu electrozi pentru a controla de la distanță UAV-uri (aparate de zbor fără pilot uman la bord). Deși tatuajele electronice nu pot fi folosite încă pentru același lucru, inginerii lucrează intens la acest lucru, potrivit lui Coleman.

Tatuajele ar putea fi aplicate și altor părți ale corpului, precum gâtul. Atunci când oamenii se gândesc la vorbit, mușchii gâtului lor se mișcă chiar și dacă nu vorbesc, un fenomen cunoscut ca „subvocalizare”. Tatuajele electronice atașate gâtului unei persoane ar putea funcționa ca niște microfoane subvocale prin care oamenii să comunice în liniște și la distanță, mai spun inginerii.

Folosind noua tehnologie, oamenii de știință au descoperit că pot detecta și semnalele cerebrale caracteristice diverselor stări mentale, precum recunoașterea unor imagini familiare. Astfel, o aplicație medicală la care lucrează acum este monitorizarea bebelușilor pentru a detecta prematur predispoziția pentru atacuri cerebrale care ar putea conduce la epilepsie sau la probleme ale dezvoltării cerebrale ale acestora.

Sursa

Foto: Todd Coleman/UCSD, John A. Rogers

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here