4.3
(14)

Faptul că segmentul SUV/crossover este cel mai prolific din domeniul auto în acest moment nu mai este o noutate pentru nimeni. Nici că aglomerația de SUV-uri și crossover-uri le dă bătăi de cap celor care sunt interesați să cumpere o astfel de mașină. În acest context, Suzuki, un adevărat specialist în materie de mașini cu care poți părăsi fără emoții asfaltul, vine cu o propunere care riscă să le dea dureri de cap producătorilor de… hatchback-uri compacte. De ce?

Cum s-a ajuns la SX4 S-Cross?

„To cross over” se traduce prin a traversa, a depăși, a trece peste [un obstacol]. Obstacolele de zi cu zi ale oricărui șofer sunt gropile din asfalt, șinele de tramvai sau de tren ori bordurile trotuarelor. Pentru care nu ai neapărat nevoie de un „gipan” (cum sunt alintate, în folclorul urban, mașinile offroad sau SUV-urile mai capabile ), ci de o mașină normală de șosea, dar mai înăltuță. Cât să „treacă peste” toate chestiile enumerate mai sus.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-3
Primul Suzuki SX4 a fost o adevărată revelație în materie de crossover-uri urbane

Undeva pe la începutul acestui mileniu, cei de la Suzuki au remarcat că SUV-urile de pe piață erau cam voluminoase (doar Daihatsu Terios avea dimensiuni foarte reduse, potrivite pentru mediul urban), iar offroaderele din „ogradă”, cum ar fi excelentul Jimny sau capabilul Vitara, nu preau puteau fi considerate alternative la citadinele mult mai ieftine. Așa că au dat mâna cu Fiat și au pus pe piață, începând cu 2007, un crossover de oraș ce avea să „rupă gura târgului”: Suzuki SX4.

O mașină foarte compactă (lungime de numai 4,1 metri, cam cât o Dacia Sandero, de exemplu), dar cu o gardă la sol de 190 mm, la nivelul multor SUV-uri pretențioase. A mai contat și aspectul cuminte, asociat cu un bun caracter practic și, mai ales, cu o politică de prețuri avantajoase. Și uite așa europenii (și mai ales europencele) au devenit fani SX4, concurența de atunci fiind aproape neputincioasă – de-abia doi ani mai târziu avea să apară Nissan Qashqai, dar care se dorea o alternativă la mașinile de categorie compactă, de genul lui VW Golf.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-4
Al doilea SX4 a fost o mașină total diferită față de primul SX4

Rivali direcți pentru SX4 au apărut după destul de mulți ani, așa încât micul crossover a beneficiat de o carieră solo care i-a cimentat reputația. Atât de mult, încât cei de la Suzuki s-au trezit într-un impas: „îi facem un urmaș sau nu?”. Și nu i-au făcut, dar au conceput, între timp, un rival direct pentru Qashqai. Pe care, cam neinsipirat, l-au numit tot SX4, deși SX4-ul inițial încă se vindea ca pâinea caldă.

Departamentul de marketing a dres puțin situația, denumind noul model S-Cross, iar în 2014 oficialii Suzuki au decis să încheie cariera micului SX4. Dar de ce să renunțe la imensul capital de imagine câștigat de micul crossover? Așa că, în 2016, odată cu faceliftul, S-Cross a reprimit indicativul SX4. Și uite așa am ajuns la mașina de față, noul Suzuki SX4 S-Cross.

Aspect corect și interior practic

Față de primul SX4, acest SX4 S-Cross e mai voluminos, având o lungime de 4,3 metri. Adică devine tentant pentru clienții care se uită la hatchback-uri obișnuite, precum VW Golf, Opel Astra sau Ford Focus. Însă adevărul este că principalul rival pe care Suzuki îl are în colimator se numește Nissan Qashqai. Model devenit mai elegant și mai emancipat decât la început, chestie pe care SX4 S-Cross o contracarează cu accentuarea ideii de siguranță și capabilitate.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-5
Grila proeminentă și detaliile offroad accentuează robustețea lui SX4 S-Cross facelift

Practic, grila proeminentă cromată și detaliile preluate din lumea SUV-urilor scot SX4 S-Cross din anonimatul pe care îl prefera versiunea pre-facelift. Ca să înțelegeți la ce mă refer, iată și comparația între SX4 S-Cross inițial și cel de acum. Mai mult, privind mașina pe viu nu sunt puțini cei care au tendința să se întrebe „de ce BMW-ul ăsta nu are grila din două bucăți, cum e normal?!” – asta ca să înțelegem că un mic artificiu de design poate avea efecte majore în materie de evidențiere, de la prima privire, a unei mașini. Lucru esențial într-un segment foarte aglomerat.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-6
Stil plăcut, simetric, cu o ambianță bună calitativ și spațiu generos

În interior, însă, a fost păstrat stilul cuminte și simetric, lucru pe care sunt sigur că îl vor aprecia majoritatea clienților familiști și care nu se dau neapărat în vânt după ultimele chichițe în materie de gadgeturi.

Foarte important de menționat mi se pare spațiul pe care îl au pasagerii pe toate scaunele, în ciuda gabaritului destul de compact fiind loc suficient pentru 4+1 pasageri adulți, în condiții de confort ușor mai bune decât într-un hatchback compact.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-7
Bun caracter practic al portbagajului, care variază între 430 și 1.270 litri

În spate, avantajul principal se simte în zona capului, deoarece plafonul nu este curbat prea tare. Asta în timp ce portbagajul de 430 de litri e la fel de mare ca în cazul lui Qashqai, dar mult peste ceea ce oferă un hatchback compact. De remarcat podeaua amovibilă, care compartimentează inteligent spațiul pentru bagaje. În mod clar, nu ai de ce să te plângi de utilitatea pe care o oferă SX4 S-Cross.

Foarte bun raport preț/dotări

De obicei, la întrebarea „cât costă halatul?” se răspunde indicându-se prețul de bază al unui model. Pentru că o valoare cât mai mică duce la un interes cât mai mare. Dar asta până începi să analizezi ceva mai în detaliu ce primești de banii respectivi. Așa încât eu fac altceva: vă spun cât costă un SX4 S-Cross „full option” și ce dotări oferă mașina pentru acest preț.

Așadar, versiunea de top pe benzină SX4 S-Cross 1.4 Turbo LUXUS AT ALLGRIP costă 23.100 euro. Cu 8.600 de euro mai mult decât cel mai ieftin SX4 S-Cross, dar haideți mai bine să vedem ce aduce în plus această diferență de bani, pe care unii ar putea să o considere foarte mare.

Motor potent

Personal, nu sunt un fan al motoarelor turbo pe benzină, de cilindree mică – așa-numitul curent „downsizing”. Însă recunosc faptul că, deși în materie de consum avantajele sunt minore față de un motor aspirat pe benzină similar ca putere, la capitolul comportament lucrurile stau mult mai bine, pentru că turbocompresorul asigură un cuplu mai bun de la turații mai reduse. Iar asta înseamnă o funcționare mai eficientă per ansamblu.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-8
Motorul turbo de 1,4 litri oferă performanțe dinamice puțin mai bune decât ar avea nevoie, de fapt, SX4 S-Cross

Cel mai ieftin SX4 S-Cross pe benzină vine cu un motor turbo de 1,0 litri și o putere maximă de 112 CP, dar și cu un cuplu motor maxim care mai salvează cât de cât aparențele, oferind 170 Nm între 2.000 și 3.500 rpm. Evoluția la motorul turbo de 1,4 litri, cum era și cel de pe mașina testată, e mult mai clară decât lasă să se înțeleagă cifrele de pe hârtie: puterea de 140 CP ajută mult mașina la viteze mari, specifice voiajelor lungi, iar cuplul de 220 Nm, obținut pe o plajă foarte largă, între 1.500 și 4.000 rpm, îi conferă lui SX4 S-Cross foarte bune demaraje și reprize, iar în oraș devine foarte agil.

Sincer vorbind, acest motor e chiar mai vivace decât m-aș fi așteptat de la un mic benzinar turbo. Așa că nu e tocmai ușor să te comporți ca un tătic sau o mămică cuminte la volan… Noroc, totuși, cu sistemul automat start/stop, care, în mediul urban, dacă nu ești exagerat cu accelerațiile, reușește să țină SX4 S-Cross departe de apelativul „Setilă”. Însă nu foarte departe, deoarece în ecuație mai intră și…

… cutia automată cu 6 trepte

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-9
Cutia automată cu 6 trepte exploatează foarte eficient resursele motorului, conferindu-i șoferului mult confort

Da, versiunea full-option despre care vorbim aici dispune și de o cutie automată, care funcționează chiar eficient, dacă mă întrebați pe mine.

Cu cât sunt mai multe trepte, cu atât complexitatea cutiei crește, e adevărat, dar motorul e menținut mai mult timp în intervalul de turații optim. Iar asta înseamnă că o astfel de cutie automată devine superioară uneia manuale, momentele de schimbare a treptelor fiind dictate pragmatic de un computer.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-10
Cutia oferă posibilitatea schimbării treptelor de la padelele de pe volan

Celor care nu vor să renunțe la manulă le sugerez să se gândească de două ori, deoarece această cutie automată oferă și posibilitatea schimbării manuale a treptelor, grație padelelor de pe volan.

Vă garantez că, odată ce te obișnuiești cu nivelul de comoditate pe care îl oferă automata, nu vei mai duce dorul manualei – însă controlul din padele este foarte util când se dorește retrogradarea (la coborârea pantelor, dar și în depășirile rapide) sau când vrei să fii un mic Schumi (pentru că, bată-l vina, motorul chiar e potent).

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-11
SX4 S-Cross se dovedește rezonabil de gurmand cu acest grup motopropulsor

În ce privește consumul de carburant, nu mi s-a părut că este afectat drastic de această cutie automată față de o cutie manuală. Iar sistemul start/stop salvează chiar mult lucrurile în mediul urban, unde cei 140 CP benzinari trebuie adăpați serios, în special în trafic bară-la-bară. În funcție de cât de cuminte/grăbit eram, consumul urban a variat în testul S&T între 8 și 10 litri/100 km. Pur și simplu normal pentru grupul motopropulsor al mașinii.

Aici, însă, am o mențiune: SX4 S-Cross ar merita cu prisosință o versiune de motorizare hibridă. Foarte probabil prețul ar fi mai mare, dar, dat fiind că e un crossover gândit în special pentru familii, avantajele în materie de consum n-ar fi deloc neglijabile, pe termen mediu și lung. Deocamdată, însă, această variantă cu motor pe benzină de 1,4 litri, asociată unei cutii automate, mi se pare superioară motorului diesel, în ciuda consumului mai scăzut al celui din urmă (care, însă, se face vinovat de noxe mai periculoase).

Tracțiune integrală ALLGRIP

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-12
Sistemul ALLGRIP are două funcții interesante, plus posibilitatea de blocare a diferențialului

Meniul tehnic al versiunii „full option” este cu atât mai apetisant cu cât presupune și prezența unui sistem de tracțiune integrală mai evoluat decât te-ai aștepta la prima vedere. În primul rând, are trei moduri de funcționare. În AUTO, senzorii detectează dacă roțile vreunei punți tind să derapeze, iar computerul central comandă imediat cuplarea roților spate, pentru o siguranță cât mai bună. Ok, nu e ceva senzațional, cam orice crossover sau SUV cu tracțiune all wheel drive oferă așa ceva.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-22
Modul SPORT e gândit pentru o siguranță crescută în viraje

Dar de ce are sistemul ALLGRIP un mod SPORT? Pentru a asigura o cât mai bună siguranță pe șosele, când se adoptă un stil rapid. În acest mod, transferul cuplului spre puntea spate este optimizat, în special în viraje, astfel încât să fie contracarate tendințele de derapare a mașinii (evident, nu și în cazul în care piesa dintre volan și scaun nu ține seama de limitele fizicii…). În practică, modul Sport chiar face din SX4 S-Cross o mașină agilă, dar cu rezervele ținând de înălțime și centrul de greutate mai ridicat, deci nu ai cum să confunzi acest crossover cu o mașină sport.

Modul SNOW („iarnă”) este gândit pentru momentele când suprafața de rulare oferă o aderență precară, fie că vorbim de zăpadă, ploaie sau de noroi. În acest caz, computerul central controlează nu doar repartiția cuplului pe punți, ci și funcționarea sistemului de control electronic al stabilității, pentru evitarea pierderii tracțiunii. Pe scurt, crește siguranța când condițiile sunt neprielnice.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-13
Suzuki SX4 S-Cross se pretează la mici aventuri în afara asfaltului

În acest mod poate fi activată și funcția LOCK (blocarea diferențialului central, cuplul fiind repartizat în mod egal celor două punți), care este utilă când se iese de pe asfalt pe drumuri desfundate. Câtă vreme se ține seama de limitările impuse de garda la sol și de tipul de pneuri, cu modul LOCK se pot depăși situații mai sensibile când te aventurezi pe drumuri forestiere cu grad mic spre mediu de dificultate.

Fie vorba între noi, nu cred că proprietarul unui SX4 S-Cross va folosi de prea multe ori facilitățile acestui sistem 4×4, câtă vreme nu vorbim de o mașină cu veleități offroad. Însă mi se pare lăudabil că japonezii nu s-au limitat la un sistem simplist, ci oferă câteva garanții suplimentare pentru situații ce pot deveni potențial periculoase pentru o mașină normală. Pentru familiști, orice plus în materie de siguranță contează.

Sistem multimedia compatibil Apple CarPlay și Android Auto

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-14
Meniu foarte intuitiv împărțit. Touchscreen-ul de 7” are un feedback bun

La nivelul conectivității, noul Suzuki SX4 S-Cross stă foarte bine, versiunea de top oferind standard un nou sistem multimedia.

Având un touchscreen rezonabil de generos, cu diagonala de 7”, acesta surprinde plăcut încă de la început datorită meniului foarte logic, care dispune de patru zone în culori contrastante, pentru principalele funcții pe care șoferul este de așteptat să le utilizeze cel mai des: radio, telefonie, navigație și aplicații de smartphone.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-15
Există chiar și un submeniu inedit, cu comenzi rapide

Mi-a plăcut cât de intuitiv se dovedește acest sistem. De exemplu, chiar din primul ecran poți accesa rapid comenzile rapide cele mai importante, pentru fiecare zonă în parte: dacă apeși pe steluța din mijlocul ecranului (la intersecția zonelor), se deschide o fereastră rotundă, unde poți personaliza ce comenzi rapide să fie afișate. Apoi, oriunde te-ai afla în meniu, în partea de sus ai trei tab-uri colorate, care asigură accesul rapid la altă zonă.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-16
Sistem de navigație 3D. Pe display sunt afișate și imagini de la camera pentru mersul înapoi

Nu mi s-a părut convingător reglajul volumului de la „+”-ul și „-”-ul din stânga displayului, iar grafica ceva mai pretențioasă s-ar potrivi pe un display mai mare. Însă funcționarea acestui sistem este cursivă, conectivitatea nu suferă critici, în timp ce Android Auto (nu am iPhone) chiar e la mintea cocoșului. De apreciat și grafica sistemului de navigație, precum și prezența camerei de filmat pentru mersul înapoi, ale cărei imagini sunt proiectate pe displayul central.

Eventual cârcotașii ar mai putea acuza discrepanța față de celelalte afișaje din cockpit, care par din anii ’90.

Pilot automat adaptiv

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-17
Pilotul automat adaptiv e neobișnuit pentru o mașină care mizează pe prețuri abordabile

Dovada că SX4 S-Cross e gândit și pentru drumuri lungi, pe autostradă, o reprezintă prezența, destul de surprinzătoare, a sistemului cruise control adaptiv, al cărui senzor radar frânează și accelerează singur mașina, în funcție de viteza celei din față. În plus, șoferul poate seta distanța la care sistemul să reacționeze, iar butoanele sunt toate plasate intuitiv pe partea dreaptă a volanului.

Radar Brake Support

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-18
Sistemul de frânare autonomă este foarte util în oraș

Versiunea de top a lui SX4 S-Cross oferă standard și sistem autonom de asistență la frânare, ceea ce crește foarte mult siguranța în mediul urban. Camera identifică, mult mai rapid decât o face un șofer obișnuit, situațiile în care apar brusc obstacole (în special pietoni care „aterizează” în fața mașinii), iar sistemul acționează prompt frânele.

Sincer, având în vedere că vorbim de un crossover ce mizează destul de mult pe accesibilitate, nu mă așteptam să găsesc o astfel de dotare standard. Ceea ce spune multe despre cât de atenți sunt cei de la Suzuki cu raportul preț/dotări.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-19
Versiunea „full options” oferă un raport preț/echipare imbatabil

Aici, însă, am de făcut o observație: pilotul automat adaptiv și Radar Brake Support sunt oferite doar în versiunea de echipare de top Luxus și doar în combinație cu tapițeria din piele pentru scaune, respectiv plafonul panoramic – două dotări care nu sunt așa de importante ca și celelalte două ce țin de siguranță. Aceste patru dotări lipsesc în versiunea de echipare inferioară, Passion, dar și economia este destul de importantă, prețul lui SX4 S-Cross 1.4 Passion AT ALLGRIP fiind de 20.550 euro, cu 2.500 euro mai puțin decât Luxus.

CONCLUZIE

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-20
Suzuki SX4 S-Cross e un „must have” pe radarul familiștilor

Prin noul Suzuki SX4 S-Cross, japonezii reușesc să ofere o rețetă cu foarte multe ingrediente lăudabile, care, pentru prețul afișat, oferă foarte multe în materie de confort și siguranță. Nu e de neglijat nici faptul că această versiune de motorizare cu cutie automată este eligibilă pentru programul Rabla Clasic, deoarece are emisii de CO2 mai mici de 130g/km (la limită) – deci poate beneficia de prima de casare de 6.500 de lei, ceea ce înseamnă că prețul versiunii „full option” scade sub 22.000 de euro.

test-suzuki-sx4-s-cross-stiinta-tehnica-21
Fără a fi revoluționar, Suzuki SX4 S-Cross este o ofertă cu foarte multe argumente

Cu alte cuvinte, noul SX4 S-Cross se dovedește o mașină care merită toată atenția, chiar dacă, la prima vedere, pare doar un alt crossover din mulțime, iar politica de prețuri mai abordabile nu lasă să se înțeleagă că ar beneficia de așa multe avantaje. Unul dintre „secrete” ține și de soluțiile destul de convenționale înglobate în mașină, ceea ce presupune costuri mai scăzute decât propunerile avangardiste.

E clar că, prin SX4 S-Cross, Suzuki se adresează unui public ce preferă caracterul familiar în detrimentul unui produs revoluționar. Iar, dacă și costurile sunt rezonabile, cu atât mai bine.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.3 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 14

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?