0
(0)

Cu ocazia Cluj Innovation Days 2017, am primit propunerea ca Știință & Tehnică să fie unul dintre principalii parteneri media ai evenimentului. Ceea ce însemna și că avem nevoie de un S&T-mobil modern și dotat cu suficient de multe inovații, cât mai capabil să facă drumul București-Cluj cât mai comod. Și așa am ajuns la foarte interesantul Opel Mokka X.

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-2
Dacă mi-aș lua un Opel Mokka X, l-aș vrea în culoarea asta

Despre Mokka X, colegul Oraan, specialistul nostru auto (și, de obicei, cel care testează S&T-mobilurile…), ne-a spus că nu e un model tocmai nou, ci un facelift – Mokka a fost lansat pe piață în 2012, până acum depășind numărul de 600.000 de unități vândute. Nu mă pricep la lumea auto, dar înțeleg că asta face din Mokka o mașină de succes în domeniul ei, iar Mokka X vine cu multe îmbunătățiri.

Fac abstracție de explicațiile lui Oraan privind diferențele între această versiune cu „X” și precedenta. Spun doar atât: Opel Mokka X arată mult mai bine într-o culoare vie, negrul nu i se potrivește, devine prea discretă. Când am văzut un Mokka X orange, aproape că am avut impresia că mă uit la o mașină total diferită față de cea neagră pe care am avut-o noi la dispoziție.

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-3
Cu farurile LED AFL vezi noaptea ca ziua

Iar lucrul care face Mokka X să arate cu adevărat cool sunt farurile LED AFL, despre care colegul Alex, cel care a condus mașina (eu sunt doar copilot, nu am permis auto, iar Oraan nu a fost disponibil atunci…), a spus că luminează excelent, „vezi super-bine noaptea!”. Inginerii susțin că aceste faruri produc o lumină albă puternică (așa este), au nouă moduri automate de iluminare și se adaptează instantaneu la diversele situații. Eu spun doar atât: cu farurile astea, mersul noaptea a fost aproape ca ziua. Vreau lanternă cu tehnologia asta!

În ce privește interiorul, Mokka X face parte din categoria de mașini în care eu, cu cei 1,94 metri înălțime, nu mă simt tocmai în largul meu. Însă Alex (mai scund, cam pe la 1,80 metri) s-a declarat foarte mulțumit de spațiul pe care îl avea la dispoziție. În spate nu am avut de gând să intru, dar am avut ocazia să transportăm trei persoane pe banchetă, care nu s-au plâns de lipsă de spațiu.

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-4
Portbagajul de 350 de litri a fost arhisuficient pentru cele 500 de reviste Știință & Tehnică pe care le-am dus la Cluj Innovation Days 2017

Despre portbagaj nu știu ce să spun, forma foarte simplă mi se pare foarte ok pentru necesitățile zilnice, chiar și pentru cei cu copii mici. În final, habitaclul mi se pare mai mult decât rezonabil de spațios, date fiind dimensiunile foarte compacte exterioare. Cred că femeile se vor împrieteni cel mai repede cu Opel Mokka X, mai ales că touchscreen-ul de 8” are o grafică elegantă, parcă gândită în mod special pentru ele.

Faptul că mașina de test beneficia de scaune ergonomice, cu o certificare specială, din câte am înțeles, nu m-a interesat la început. Dar, la finalul călătoriei, am realizat că au fost unele dintre cele mai confortabile scaune pe care am stat până acum într-o mașină. Iar la drum lung asta a contat enorm, deoarece gradul de oboseală după cele câteva sute de kilometri până la Cluj, respectiv înapoi, a fost chiar mic.

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-5
Serviciile OnStar sunt un lucru unic pe piața auto din România

Mokka X mai era dotat și cu sistemul OnStar, care nu are nimic în comun cu lucrurile despre astronomie sau explorare spațială despre care scriem în Știință & Tehnică ori cu festivalul Astrofest 2017… Mă rog, o legătură există, pentru că OnStar nu ar putea funcționa fără sateliții de telecomunicație de pe orbită.

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-7
… nu e degetul meu, nu am unghii așa frumoase…

Ce face OnStar, puteți afla mai detaliat chiar de pe site-ul dedicat. Eu mă limitez la a menționa câteva caracteristici care mi se par interesante. Una ar fi chiar funcția de „înger păzitor” – adică răspunsul automat în caz de accident sau asistența în caz de furt. Dar, din fericire, nu am apelat la butonul roșu SOS, pentru că am fost feriți de „belele”…

În rest, m-am bucurat să aflu că sistemul oferă posibilitatea de Hotspot Wi-Fi pentru până la 7 dispozitive (smartphone-uri, tablete și laptopuri), antena OnStar promițând un semnal mai bun decât face un smartphone. Nu ar fi o problemă să folosesc propriul abonament de date pe drum, dar modul 4G îmi consumă mult mai mult bateria decât conexiunea Wi-Fi, de exemplu.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=_vWOBhLr66I

Ni s-a părut ciudat la început că mașina de test nu era dotată cu sistem de navigație, acesta fiind disponibil opțional. Explicația celor de la Opel este, însă, foarte logică: aplicațiile de mobil se îmbunătățesc mult mai rapid decât sistemele din mașini, iar smartphone-urile le schimbăm mult mai des decât schimbăm mașina. Și, dacă tot sunt obișnuit cu navigația de pe smartphone, de ce să mai pierd timpul adaptându-mă la un alt sistem?

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-6
Mirroring, mirroring on the wall… 🙂

Așa încât Mokka X îți oferă posibilitatea de a-ți conecta smartphone-ul la sistemul multimedia al mașinii, prin Android Auto sau Apple Car. Și astfel poți utiliza mai confortabil și poți vedea informațiile mai bine pe ecranul generos, cât o tabletă, al displayului central.

Există, totuși, o funcție OnStar care te va face să-ți pară rău că nu ai bifat navigația de pe lista de opționale: „descărcarea destinațiilor” – când te interesează un anumit loc, apelezi OnStar, consilierul caută destinația în locul tău și descarcă direct pe sistemul de navigație al mașinii coordonatele (chestia asta nu e posibilă, din păcate, pe navigația smartphone-ului).

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=bxq5BBdB5aY

Un alt lucru interesant este posibilitatea de a vorbi cu un consilier OnStar. Într-un fel, poate părea bizar ca, într-o lume din ce în ce mai digitalizată și cu atât de multe aplicații, să mai ai nevoie de asistența umană… Dar, cumva, comunicarea cu o persoană, nu cu o voce robotică, ne conferă multora un anumit confort psihologic, iar lucrul ăsta contează enorm pentru cei trecuți de o anumită vârstă.

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-8
Consilierul cu care am vorbit noi era bărbat, deci poza asta induce în eroare 🙂

În plus, când ești la drum lung, e mult mai comod să caute consilierul OnStar un hotel sau vreun bancomat în locul tău, ba chiar să-ți facă rezervare la un restaurant ori să te îndrume ca pe un copil mic cum să ajungi la o anumită benzinărie. Acum să nu-nțelegeți că vorbim de o dădacă, dar am înțeles că la noi în țară nu mai sunt alți producători auto care să ofere (standard!) un sistem similar cu OnStar pe mașinile lor.

Mai sunt multe alte chestii pe care le face OnStar și, după cum ne-au spus cei de la Opel, sistemul urmează să primească noi funcții. Ca șofer, Alex chiar spunea că sistemul are potențialul să-ți ușureze mult viața la volan, odată ce te obișnuiești cu tot ceea ce oferă. Cel mai probabil, OnStar va primi cele mai multe laude de la șoferii care petrec mult timp cu mașina.

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-9
Aștept momentul în care OnStar va conduce mașina în locul tău

Aș mai face o mențiune: cei care nu sunt genul „techie” sau cei trecuți de a doua tinerețe ar putea simți că le cam este testată răbdarea din cauza multor pași necesari în procesul de înregistrare, de la descărcarea și configurarea aplicației MyOpel până la completarea formularelor digitale. Și mie mi-ar fi plăcut să fie mult mai simplă conectarea ințială la OnStar, dar înțeleg necesitatea respectării unor protocoale de siguranță cibernetică. Și, să fim serioși, acești pași trebuie parcurși o singură dată, iar cine se teme că se poate încurca în meandrele digitalului e ajutat de dealerii Opel.

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-10
Când aparatul foto te trădează, dar camera smartphone-ului salvează situația: Opel Mokka X la Castelul Huniazilor (sau Corvinilor), la Hunedoara

E momentul în care trebuie să explic de ce lipsesc imaginile cu mașina de test: cardul foto mi-a „crăpat” când am vrut să descarc pozele pe calculator (sună ca o scuză de genul „mi-a mâncat câinele tema”, știu…). Chiar îmi pare rău de acest ghinion, deoarece ne-am întors de la Cluj-Napoca pe Transalpina. Unde am dat de un peisaj de iarnă foarte frumos pe final de martie, dar cu drumuri practicabile. Oricum, Mokka X din dotare era în versiunea de top, beneficiind de tracțiune integrală AWD, deci nu ne prea făceam griji.

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-11
Ce ne mai place să dăm bice mașinii când e una dinamică…

Dacă până atunci Alex se cam lamenta că ar fi vrut o cutie automată la drum lung, uite că, odată ajuns pe viraje, a început să se înțeleagă cam prea bine cu manuala. Și m-am pomenit un fel de copilot într-o mică probă de raliu, încercând să-l conving pe Alex să o lase mai moale. Însă „pilotul” nu și nu, că motorul ăsta diesel chiar trage bine, că suspensia ține mașina foarte bine pe șosea și că, deși nu credea la început, SUV-ulețul ăsta e chiar dinamic. De altfel, stilul de condus deloc economic al șoferului explică și consumul mediu obținut, de circa 6 litri/100 km, rezonabil pentru confortul și performanțele pe care le oferă mașina.

test-opel-mokka-x-stiinta-tehnica-12
„Selfie” Marc + Mokka X pe Valea Oltului

În schimb, nu mă pricep la piața auto, deci mă abțin de la comentarii privind prețul mașinii: cel mai ieftin Mokka X pornește de la mai puțin de 15.000 de euro, iar versiunea noastră de top costa circa 22.000 de euro. O sumă cred ok, dat fiind „meniul”: tracțiune integrală AWD, motorul diesel cel mai potent și nivelul de echipare cel mai bogat, Innovation –  termen regăsit și în titulatura evenimentului la care am folosit acest Opel Mokka X pe post de S&T-mobil, Cluj Innovation Days.

În concluzie, ne-a plăcut mașina: atât mie, ca pasager, cât și colegului Alex, ca șofer. Și, ca să termin cu o poantă (răsuflată, recunosc), nu m-ar deranja absolut deloc să primim moca la Știință & Tehnică un Opel Mokka X!

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?