Mărturisesc că, pană să primesc emailul de care vă pomeneam la început, puteam să mor și habar nu aveam de figurinele Acambaro. Noroc cu autorul cu pricina, că mai aflu și eu câte ceva. Și aflu că figurinele de lut, vreo 32.000 la număr, au fost descoperite în anul 1944 în Mexic. Că reprezintă dinozauri și tot felul de creaturi bizare, egipteni, sumerieni și caucazieni bărboși. Deci logic, istoria ar trebui rescrisă pentru că iată dovada clară că dinozaurii au trăit alături de oameni! Și ăsta ar fi doar vârful aisbergului.
După șocul inițial și după ce am aflat că am pierdut o grămadă de ani învățând istorie, că oricum se rescrie de la zero, m-am adunat cât am putut și am căutat mai multe informații despre figurinele respective. Nu mi-a luat decât câteva minute să aflu că figurinele de lut au fost descoperite, e adevărat, în 1944, de un imigrant german, Waldemar Julsrud.
„Descoperit” este greu de spus. Mai degrabă, Julsrud le-a găsit la un localnic. Şi, cum i-a promis acestuia că îi va plăti bani frumoși pentru fiecare nouă figurină pe care o va „dezgropa”, omul s-a pus pe treabă. Așa noroc mai rar prinzi. Și i-a dus neamțului, rând pe rând, peste 30.000 de statuete.
Aproape de faliment, dar cu casa plină de dinozauri de lut, Julsrud a început să strige în stânga și în dreapta că a dat lovitura. Doar-doar o recupera ceva din banii pierduți. Și a dat-o, lovitura, în sensul că s-a discreditat total. Toți specialiștii în culturile precolumbiene i-au spus că are de a face cu falsuri grosolane. Singurii care au susținut ideea autenticității au fost câțiva creaționiști dubioși și câteva duzini de tabloide.
Atunci când a încercat să afle mai multe, antropologul american Charles Di Peso, de la Amerind Foundation, o organizație înființatä în 1937 cu scopul de a prezerva culturile amerindiene, a descoperit că fermierii care i-au vândut statuetele lui Julsrud le fabricau de ani buni și le vindeau pe un pesos bucata.
Fără să știe, sau poate cu bună știință, germanul nostru a sprijinit nașterea unei veritabile industrii. După datare, a reieșit că statuetele au fost create, majoritatea, în perioada în care „descoperitorul” lor spune că le-a găsit. Așa că putem să răsuflãm toți ușurați, istoria încă nu se rescrie de la zero.