Peste 8.000 de oameni vor purta Torța Olimpică pe circuitul său ceremonial de-a lungul Regatului Unit, parcurgând zilnic o distanță de circa 180 de kilometri prin frig înțepător, prin căldură toridă, prin vânturi puternice și mai ales prin ploaie și burniță, fenomen natural ce caracterizează în mod special Anglia.
În ciuda acestor condiții vitrege, torța trebuie să rămână mereu aprinsă, motiv pentru care oficialii Olimpiadei au apelat la ajutorul BMW. Mai exact, la Centrul de Testare pentru Energie și Mediu (ETC) al constructorului de mașini german.
La ETC, BMW își testează autovehiculele împotriva intemperiilor brutale și a diferitelor condiții de drum. Aici se află trei tuneluri eoliene și două camere de testare climatică, ce pot simula orice împrejurări atmosferice, de la cele arctice până la cele deșertice și pot produce curenți cu viteze de circa 280 km/h. Este un mediu propice pentru ca Torța Olimpică, proiectată de TECOSIM, să fie testată.
Călătoria Torței Olimpice începe pe 19 mai în vârful sud-vestic al Angliei, în Land’s End, apoi continuă peste și împrejurul Regatului Unit, vizitând 1.019 comunități înainte să ajungă la Stadionul Olimpic din Londra 70 de zile mai târziu, pe 27 iulie.
Torța, premiată, are o înălțime de 800mm și cântărește numai 800g, este construită din aluminiu perforat de 8.000 de cerculețe tăiate cu laserul, fiecare dintre acestea reprezentând câte unul dintre purtătorii torței. Trofeul funcționează oarecum asemănător arzătorului unui balon cu aer cald și arde un amestec ce este format din două părți propan și o parte butan. Torța a trecut deja prin teste extreme de aduranță, inclusiv prin șocuri și expunere la zăpadă și le-a promovat cu succes.
Sursa