Luni, 22 august, Robonaut 2, sau „R2” așa cum mai este cunoscut robotul umanoid transportat în februarie la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) de nava cosmică Discovery aflată în ultima sa misiune, a fost branșat la sursa de alimentare a platformei orbitale și activat după cinci luni de așteptare.
R2, care are și un cont Twitter prin intermediul căruia ține legătura cu publicul (este, desigur, administrat de inginerii care l-au creat, sub pseudonimul @AstroRobonaut), va fi testat riguros abia pe 1 septembrie , atunci când „colegii” săi astronauți îi vor comanda să își miște, pentru prima oară în afara laboratorului, degetele, palmele și brațele.
Cu aceeași ocazie, NASA promite să elibereze pe Internet o filmare care va ilustra îndemânaticul robot în plină acțiune. Momentan, R2 și-a demonstrat buna funcționare numai în sensul alimentării cu enegie și al capacității „oculare”, asigurată de camera montată în regiunea frontală superioară a capului.
Robonaut 2 este primul robot umanoid în spațiul cosmic, având principala menire de a i se proba potențialul de asistent al oamenilor în executarea unor sarcini complexe, fie ele pe Pâmânt sau în afara lui.
În timp ce androidul este proiectat încât să activeze exclusiv în interiorul stației spațiale (în actuala sa configurație R2 este alcătuit numai din cap, bust și brațe și trebuie montat în zona taliei pe un piedestal fix), se lucrează deja la o pereche de picioare potrivite pentru el pe care le va primi, probabil, în 2013. Pe viitor, versiuni îmbunătățite ale lui R2 s-ar putea aventura în afara ISS, direct în spațiu, alături de membrii echipajului uman.
Robonaut 2 reprezintă un proiect NASA realizat în parteneriat cu producătorul de automobile General Motors, iar construirea sa a implicat costuri de 2,5 milioane de dolari. În forma sa actuală, robotul are o înălțime de 1,01 metri și cântărește circa 150 de kilograme.
Sursa