0
(0)

Dacă împătimiții condusului se împotrivesc din răsputeri mașinilor autonome, cu totul altfel stă situația în domeniul transportului utilitar. Iar Mercedes Vision Van e o propunere extrem de interesantă pentru cum ar putea arăta și funcționa o utilitară electrică autonomă.

Cei de la Mercedes sunt specialiști în „dube de marfă”, așa încât conceptul de față n-ar trebui să surprindă. Față de modelele actuale, cum este Sprinter, Mercedes Vision Van are un aspect mai futurist, dar nu de natură să te sperie. Gabaritul generos ascunde nu doar un spațiu mare de depozitare, ci și un sistem inedit și automatizat de încărcare/descărcare a mărfurilor.

mercedes-vision-van-stiinta-tehnica-1

Conceptul plusează cu prezența unor „delivery-drones”: drone care preiau pachetele printr-un sistem robotizat și le livrează destinatarului, fără a fi nevoie de intervenția unui curier uman. Există, totuși, și posibilitatea ca un om să preia un pachet printr-o fantă care face legătura dintre spațiul cargo și postul de conducere habitaclu – spațiu din care lipsesc volanul sau pedalele (doar e mașină autonomă).

Ideea dronelor nu e doar de spectacol, deoarece astfel se economisește timp, eficientizându-se activitatea de transport. În plus, totul este automatizat, rapoartele de livrare putând fi transmise în timp real și destinatarului, pe smartphone, chiar dacă nu e acasă. De asemenea, cu ajutorul dronelor se pot prelua pachetele care trebuie livrate, fără a fi nevoie ca mașina să intre în spații greu accesibile.

mercedes-vision-van-stiinta-tehnica-2

Conceptul Vision Van nu este doar autonom, ci și ecologic, deoarece beneficiază de un sistem de propulsie 100% electric, motorul având o putere maximă de 100 CP. Sunt oferite mai multe tipuri de baterii, astfel că autonomia maximă variază între 80 și 270 km, suficient pentru livrările din zone urbane și periurbane, unde devine prioritară eliminarea emisiilor nocive rezultate din funcționarea vehiculelor.

Când ar trebui să vedem o astfel de „dubă” electrică și autonomă pe șosele? Specialiștii Mercedes-Benz nu dau un orizont de timp, dar specifică faptul că Vision Van este unul dintre primii pași ai inițiativei „adVANce”, prin care compania dorește să regândească industria transportului de mărfuri și persoane. Iar propunerea lor pare perfect realizabilă.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?