0
(0)

Din 9 decembrie, o nouă instalație artistică va atrage privirile cititorilor din Cărturești Carusel. Suspendată în spațiul central al librăriei, TROPHIC este creația artistului vizual Martin Balint și le propune vizitatorilor un joc de perspective asupra echilibrului în natură, oscilând între micro și macro, vizibil și imperceptibil.

Proiectul – susținut de Cărturești în parteneriat cu BMW i România – își propune să aducă artiștii români contemporani mai aproape de public prin expunerea lucrărilor acestora într-un spațiu alternativ, ușor accesibile comunității, precum cel din centrul librăriei Carusel.

Proiectul face parte dintr-un program mai amplu al librăriilor Cărturești, care pune în legătură artiști contemporani și branduri interesate de zona artei și a industriilor creative din România.

TROPHIC poate fi vizitat în Carusel până în 9 februarie 2017.

Prin expunerea unei frunze formate din 2443 de sfere interconectate, reprezentând celulele unei structuri vegetale, TROPHIC își asumă rolul de a reda emoția conceptului de natură cu toată complexitatea acesteia. Frunza este supradimensionată într-o asemena măsură încât se poate observa structura celulară cu ochiul liber sau cel puțin interpretarea unei structuri celulare atât de nesemnificativă pentru comunicarea simbolului în sine, dar vitală pentru existența biologică.

În spatele acestei forme sculpturale hiperbolizate, Martin Balint ascunde intenționat principiile ecologiei, cu structura ecosistemelor în cadrul cărora are loc un permanent transfer de energie şi materie, pentru ca viața să-și poată păstra caracteristica ciclică. Această legătură energetico-materială dintre diferitele specii ale unei bioceneze, în care unele au rolul de producători de energie (plantele), iar altele de consumatori este definită în biologie ca lanţ trofic.

De aici și titlul lucrării, care prezintă primul nivel trofic dintr-un astfel de lanț care are ca scop principal de a întreține viața și echilibrul în natură.

Librăria Cărtureşti Carusel este unul din reperele Bucureştiului. Suntem încântaţi că putem să fim alături de acest spaţiu emblematic susţinând un proiect cultural, o instalaţie de artă. TROPHIC este un proiect care vorbeşte despre nautră şi legăturile energetice din ecosisteme, despre echilibrul din natură, concepte care se identifică cu preocuparea BMW i pentru dezvoltare durabilă”, a explicat Dana Popescu, brand manager BMW i România.

Martin-Emilian Balint trăiește și lucrează în București. Din 2004 este Creative Director al agenției HIPPOS. A absolvit Academia de Artă din Veneţia fiind specializat în noi tehnologii în artă și istoria artei contemporane. Este unul dintre fondatorii colectivului artistic internațional CREAM (Creativity and Research in Arts and Media) și are în portofoliu expoziții internaționale precum Miniartextil în Paris și Como, Bride în Larnaka Cipru, Crossbreeds în Viena.

Despre angajamentul cultural BMW. De aproape 50 de ani, BMW Group a iniţiat şi s-a implicat în peste 100 de proiecte culturale la nivel mondial. Compania pune accentul principal pe implicarea de durată în arta modernă şi contemporană, pe muzica jazz şi cea clasică, precum şi pe arhitectură şi design. În 1972, trei picturi de mari dimensiuni semnate de Gerhard Richter au fost create special pentru a fi expuse în foaierul sediului central BMW Group de la München. De atunci, artişti precum Andy Warhol, Jeff Koons, Daniel Barenboim, Jonas Kaufmann şi arhitecta Zaha Hadid au cooperat cu BMW. În prezent, artista Cao Fei din China şi americanul John Baldessari creează două noi automobile pentru colecţia BMW Art Car.

Pe lângă iniţiativele comune precum BMW Tate Live, BMW Art Journey şi concertele “Opera for All” din Berlin, München şi Londra, compania este şi partener al unor muzee şi expoziţii de artă de renume, precum şi al unor orchestre şi opere de pe mapamond. BMW Group garantează libertatea absolută de creaţie în toate activităţile culturale în care este implicată – acest aspect este esenţial pentru lucrări de artă revoluţionare, ca şi pentru inovaţiile importante într-o afacere de succes.

În România, BMW a consolidat parteneriate de tradiţie cu Festivalul de muzică de cameră SoNoRo sau  Les Films de Cannes à Bucarest. La nivel naţional, prin reţeaua de dealeri BMW, sunt suţinute o gamă largă de proiecte culturale, aşa cum este Festivalul de Teatru de la Sibiu.

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?