We’re getting out. And we will start to renegotiate and we’ll see if there’s a better deal. If we can, great. If we can’t, that’s fine.
Culmea cinismului: de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii a făcut cel mai iresponsabil anunț de până acum – Donald Trump a decis să demareaze procedurile de retragere a SUA din Tratatul de la Pari COP21, cel mai important acord pe tema schimbărilor climatice din istorie.
Un acord semnat de 193 de state (doar Nicaragua și Siria nu fac parte din acest acord), prin care națiunile lumii și-au luat, în sfârșit, angajamentul de a face eforturi reale pentru reducerea poluării, astfel încât să evităm creșterea temperaturii globale cu mai mult de 2°C față de mijlocul anilor 1800, când a demarat Revoluția Industrială.
SUA a fost mult timp principalul poluator mondial, dar în acest deceniu a fost devansată de China, iar India nu este nici ea prea departe de a detrona „țara tuturor posibilităților”. Iată, însă, că, în urma Tratatului de la Paris, atât chinezii, cât și indienii iau măsuri radicale pentru a reduce poluarea. Iar China este pe cale să se transforme în locomotiva energiei verzi pe plan mondial.
În acest context, Donald Duck Trump face exact ceea ce te-ai aștepta de la un copil răzgâiat, prost educat și răutăcios: amenință că-și ia jucăriile și pleacă dacă regulile jocului nu se schimbă conform doleanțelor lui. Ale lui, dar mai ales ale celor care îl susțin. Iar aceștia nu sunt „american workers”, muncitorii americani pe care Trump trâmbițează că îi protejează prin deciziile sale. Ci, dimpotrivă, milionarii și miliardarii din domeniul Big Oil, principalii vinovați de gradul de poluare la care a ajuns omenirea acum.
Asta se întâmplă când pui președinte un om de afaceri, nu un vizionar: omul se gândește doar la bani și profit pe termen scurt, fără a lua în considerare implicațiile negative ale acțiunilor sale pe termen lung. Cu alte cuvinte, președintele Trump amanetează, ba nu, periclitează viitorul copiilor noștri, ai tuturor, pentru a le lăsa ceva mai mult timp unor grupuri de interese să mai scoată niște bani din petrol, cărbuni și gaze naturale.
După părerea mea, este un moment crucial în istoria umanității: vom lăsa, în spiritul civilizației tolerante și pentru că suntem „politically correct”, ca un iresponsabil să ne pună în pericol viața pe această planetă? Sau vom lua măsuri drastice, radicale, împotriva unor forțe contrare logicii, bunului simț și sustenabilității?
Pentru că, să ne înțelegem (și nu mă consider extremist), Trump nu e altceva decât un alt Hitler, dar cu mustața înlocuită de o freză caraghioasă. El, la fel ca oamenii ale căror interese le apără, de fapt, reprezintă o generație îmbătrânită, care nu e capabilă să mai vadă în perspectivă și, cu atât mai mult, să aibă o viziune demnă de Mileniul al III-lea.
Așa că eu unul aș paria pe iminenta destituire a clovnului Trumpster. America nu e reprezentată de Trump și de concepțiile lui de climato-sceptic. Iar restul lumii nu poate rămâne impasibilă la acest derapaj. Cu alte cuvinte, „trumpexitul” din Acordul de la Paris nu are cum să se întâmple. E doar o amenințare cu rol de șantaj pentru renegocieri care să favorizeze industria poluantă.
Ei bine, mister president, n-ai să vezi așa ceva. Nu te poți juca cu șapte miliarde de vieți, pe care să le condamni la revenirea în Epoca de Piatră sau, mai rău, la o deloc ipotetică extincție. America face parte integrantă din această planetă, iar americanii sunt și ei locuitori ai Terrei. Cred că toată lumea înțelege că suntem „în aceeași oală”, iar pericolul să „fierbem” cu toții e deja foarte mare. Așa că, mister president, am un nou slogan pentru tine.
Let’s make Earth and mankind great!