4.9
(13)

Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost aproape de moarte, din cauza unei inflamații a creierului după ce a inhalat o cantitate mare de fentanil, un opioid mult mai puternic decât heroina.

Inhalarea fentanilului este periculoasă pentru creier. Acest lucru poate părea evident, dar nu au fost identificate anterior cazuri de leziuni ale creierului ca urmare a practicii de a inhala acest opioid extrem de puternic. Acest lucru a fost raportat pentru prima dată pe 29 aprilie 2024 în jurnalul BMJ Case Reports de către medicii de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, SUA.

Victima de patruzeci de ani a acestei supradoze aproape și-a pierdut viața din cauza inflamației creierului și a avut nevoie de aproape două luni de spitalizare pentru a se recupera. Bărbatul în vârstă de 47 de ani, din orașul Seattle din nord-vestul Statelor Unite, a fost găsit inconștient în camera sa de hotel pe 25 februarie 2023. Era un tată, sănătos înainte de această supradoză, care călătorea pentru o conferinţă. Lângă trupul întins pe jos, singura urmă era niște pastile zdrobite și pudră albă pe masă. Ajuns la spital, bărbatul era conștient, dar nu putea răspunde la întrebările puse de medici și nu-și simțea brațele. Cauza stării sale a fost dezvăluită de o probă de urină, care conținea un nivel foarte ridicat de fentanil (137,7 ng/ml).

O scanare a creierului a arătat inflamația substanței albe (rețeaua de fibre nervoase care conectează diferite regiuni ale substanței cenușii a creierului), precum și leziuni ale cerebelului. Prin urmare, medicii au concluzionat că este vorba despre leucoencefalopatie (inflamația substanței albe) cauzată de consumul excesiv de fentanil, care duce la pierderea conștienței și riscul de leziuni ireversibile ale creierului. Aceasta este o afecțiune asociată în mod normal cu inhalarea de heroină, dar care nu a fost niciodată observată cu fentanil. „Știm despre efectele secundare clasice ale opioidelor, stopul respirator sau pierderea conștienței, dar în general nu se crede că provoacă leziuni ale creierului, așa cum a făcut-o pentru acest pacient”, a spus, într-un comunicat doctorul Christopher O Eden, care a făcut parte echipa care a tratat pacientul și care este unul dintre autorii studiului.

Din fericire, pacientul a reusit sa-si revină, dupa 26 de zile în spital plus o luna de tratament pentru a-și recupera vorbirea. A trebuit să depășească incontinența urinară, pneumonia, afectarea rinichilor și afectarea cognitivă, ca să nu mai vorbim de simptomele durerii și agitației cauzate probabil de sevraj după administrarea de fentanil. În total, a avut nevoie de aproape șase luni pentru a-și reveni complet din această supradoză. “Sincer să fiu, nu-mi amintesc multe despre asta. Când m-am trezit, eram în spital și aveau grijă de mine”, a spus el în articolulul publicat în BMJ Case Reports, “Am regrete pentru ceea ce mi-am făcut familiei mele și soției mele le am mare recunoștință medicilor și asistentelor care mi-au salvat viața, precum și terapeuților care m-au ajutat să devin din nou un membru funcțional al societății”.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 13

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?