Se numește Spaun (Semantic Pointer Architecture Unified Network) și este de fapt o rețea neuronală, alcătuită din circa 2,5 milioane de neuroni virtuali. Spaun imită foarte bine funcționarea creierului uman și este chiar capabil să rezolve teste de inteligență.
Nu vă grăbiți. Nu avem de-a face cu o mașină care concurează cu creierul uman. Testele de inteligență la care facem referire sunt de tipul: 1,2,3; 5,6,7; ce număr trebuie pus în locul semnului întrebării în șirul 3,4,?. Desigur, un asemenea test de inteligență poate să pară unul de-a dreptul stupid. Dar să nu uităm că avem de-a face cu un model matematic al unui creier. În plus, Spaun este capabil să recunoască cifre scrise de mână. El a fost prezentat în numărul din 30 noiembrie al revistei Science, în articolul ”A Large-Scale Model of the Functioning Brain” (Un model la scară mare a funcționării creierului) semnat de Chris Eliasmith de la Universitatea Waterloo, Canada, împreună cu colaboratorii săi.
Supercalculatoarele moderne pot rezolva sarcini extrem de complexe, dar ele sunt foarte departe de a imita funcționarea unui creier biologic. Spaun merge într-o altă direcție. El încearcă să simuleze fiziologia creierului. Astfel neuronii sunt simulați împreună cu mecanismele de comunicare între ei, prin semnale electrice și neurotransmițători. În modelul Spaun, cei 2,5 milioane de neuroni sunt grupați astfel încât să imite anumite regiuni ale creierului: cortexul prefrontal, ganglionul bazal (care îndeplinește o serie de funcții cum ar fi controlul mișcărilor voluntare, învățarea etc.) și talamusul. În plus, modelul poate acționa un braț robot cu ajutorul căruia poate scrie numere și desena figuri liniare. În rezumatul lucrării, publicate de revista Science se spune că: ”Modelul prezentat [procesează] numai imagini vizuale, și desenează răspunsurile cu ajutorul unui braț robot. Deși este un model simplificat, el poate reproduce multe aspecte neuroanatomice și neurofiziologice, pe care le-am demonstrate prin opt sarcini simple.”
Creatorii modelului Spaun au reușit să imite, într-o manieră foarte simplă, anumite aspecte ale funcționării unui creier uman. Spaun este capabil să greșească! Atunci când primește o întrebare, el ezită (am putea spune că gândește) înainte de a răspunde. Atunci când i se prezintă o listă de numere, el are tendința de își aminti mai degrabă primul și ultimul număr din listă.
Spaun poate fi folosit cu succes ca o platformă pentru a testa comportarea creierului uman. De exemplu, ganglionul bazal o regiune din creier care funcționează a un fel de tablou de comandă care dă comenzi care permit anumitor zone din creier să comute între diferite sarcini. Chris Eliasmith: ”Aceasta era o ipoteză netestată. Acum am putut arăta că acest ganglion bazal îndeplinește un asemenea rol, ceea ce permite modelului Spaun să îndeplinească diferite sarcini. Dacă distrugem părți ale acestui model, constatăm că el nu mai poate funcționa. De asemenea putem vedea rolul neurotransmițătorilor [în funcționarea creierului]”.
Să nu uităm nici o clipă că avem de-a face cu un model foarte simplificat. Alcătuit din numai 2,5 milioane de neuroni, oricât de bine ar putea reproduce fiziologia acestora, el este foarte departe de a putea simula comportamentul întregului creier uman. Acesta are circa 100 miliarde de neuroni. Probabil că această direcție de cercetare va fi dezvoltată în viitor și astfel multe enigme legate de felul în care creierul procesează informațiile primite vor primi răspunsuri.
Vă invităm să urmăriți și trei videoclipuri, realizate de cercetătorii de Universitatea Waterloo, în care sunt ilustrate procesele implicate în modelul Spaun. Trebuie să vă spunem că sarcinile pe care le vedeți rezolvate în numai câteva secunde în animațiile prezentate, în realitate sunt soluționate în ore bune…
Sursa: Nature, Science, A Large-Scale Model of the Functioning Brain