0
(0)

 

Un posibil răspuns ne este oferit de articolul ” Neural and behavioral bases of age differences in perceptions of trust” (Baze neuronale și comportamentale pentru diferențierea, în funcție de vârstă, ale percepției încrederii), publicat de PNAS.

 

Imaginea unui bătrânel simpatic și naiv, care este ușor de păcălit, este din păcate una comună. Să ne aducem aminte de cazurile de pe la noi, când bătrâni au fost ținta unor escrocherii mizerabile, în urma cărora și-au pierdut casele.

Se pare că aceasta este consecința incapacității persoanelor în vârstă de a face distincția dintre chipurile persoanelor care merită încrederea și cele care par suspecte. Aceasta este concluzia la care a ajuns Shelley Taylor (psiholog la Universitatea din California) și echipa sa. Cercetătorii au examinat felul în care persoane din două grupe de vârstă ( grupa bătrânilor avea media de vârstă de 69 de ani, iar grupa tinerilor avea media vârstei de 23 de ani) au interpretat ca fiind de încredere, neutre, sau suspecte persoanele prezente în niște fotografii . Cele trei tipuri de fotografii erau predefinite, iar expresia fețelor conțineau elementele standard pentru a putea fi catalogate ca aparținând uneia dintre categorii.

Experimentul s-a desfășurat în două faze. În prima etapă fiecare persoană din cele două grupe de test au trebuit să grupeze seturile de fotografii în cele trei categorii: persoană de încredere, neutră, persoană suspectă. Între cele două grupuri s-a constatat o diferență majoră de evaluare. Persoanele în vârstă aveau o tendință crescută de a identifica drept persoane de încredere sau neutre chipuri care de fapt aparțineau categoriei suspecților.

În a doua etapă, testul a fost reluat, numai că de această dată activitatea cerebrală a subiecților a fost monitorizată cu ajutorul imagisticii bazate pe rezonanță magnetică nucleară funcțională (fMRI- functional magnetic resonance imaging). În cazul tinerilor s-a constatat un răspuns puternic în zona creierului numită insula anterioară (insula lui Reil, anterior insula) mai ales atunci când erau privite chipurile unor persoane suspecte. Această zonă a creierului este cea care se pare că este cea care controleză intuiția (autorii folosesc sintagma ”gut feelings”) în procesul de luare a deciziilor. În cazul persoanelor în vârstă această zonă se activa foarte puțin.

Se pare că tocmai această lipsă de activare a insulei anterioare face ca oamenii în vârstă să identifice cu greutate chipurile unor persoane suspecte. Este pentru prima oară cînd este identificat un mecanism ce ține de fiziologia creierului pentru credulitatea celor în vârstă.  Studii anterioare indicaseră și un alt ”vinovat” pentru aceasta: bătrânii au tendința de își aminti mai degrabă informațiile pozitive decât cele negative.

Sarah Taylor, pe site-ul Universității din California are și niște sfaturi pentru cei mai în vârstă: ” Nu vorbiți cu cei care vor să vă propună investiții. Nu vă duceți la seminarii și prânzuri gratuite, la care îți sunt prezentate tot soiul de investiții avantajoase. Stați departe de acești oameni. Nu spun că toate acestea sunt înșelăciuni, dar este cel mai bun lucru pe care puteți să îl faceți atunci când creierul vostru nu vă mai ajută să distingeți între persoanele de încredere și escroci. Fiți foarte atenți cu banii voștri.”

Sursa: UCLA, Neural and behavioral bases of age differences in perceptions of trust

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here