2.3
(3)

Mulți oameni din întreaga lume trăiesc în sărăcie energetică, ceea ce înseamnă că cheltuiesc cel puțin 8% din venitul anual al gospodăriei lor pe energie. Abordarea acestei probleme nu este simplă, însă un experiment realizat de cercetătorii de la MIT arată că oferirea unor date mai bune despre consumul de energie al oamenilor, plus o pregătire pe această temă, îi poate determina să își reducă substanțial consumul și costurile.

Experimentul, desfășurat în Amsterdam, a avut ca rezultat reducerea la jumătate a cheltuielilor cu energia ale gospodăriilor, în total – o economie suficient de mare pentru a scoate trei sferturi dintre acestea din sărăcia energetică. „Proiectul nostru de coaching energetic în ansamblu a înregistrat o rată de succes de 75 % în reducerea sărăciei energetice”, spune Joseph Llewellyn, cercetător în cadrul Senseable City Lab de la MIT și coautor al unei lucrări recent publicate care detaliază rezultatele experimentului. „Sărăcia energetică afectează familii din întreaga lume. Cu dovezi empirice privind politicile care funcționează, guvernele și-ar putea concentra eforturile mai eficient”, spune Fábio Duarte, director asociat al Senseable City Lab din cadrul MIT și un alt coautor al lucrării. Lucrarea, „Evaluarea impactului coaching-ului energetic cu intervenții tehnologice inteligente pentru reducerea sărăciei energetice”, a fost publicată în Scientific Reports.

Cercetătorii au elaborat studiul după ce au colaborat cu oficialii orașului Amsterdam. În Olanda, aproximativ 550 000 de gospodării, sau 7% din populație, sunt considerate a fi în sărăcie energetică; în Uniunea Europeană, această cifră este de aproximativ 50 de milioane. În Statele Unite, cercetări separate au arătat că aproximativ trei din zece gospodării au probleme cu plata facturilor la energie.

Pentru a realiza experimentul, cercetătorii au rulat două versiuni ale unei intervenții de coaching energetic. Într-o versiune, 67 de gospodării au primit un raport cu privire la consumul lor de energie, împreună cu sfaturi despre cum să crească eficiența energetică. În cealaltă versiune, 50 de gospodării au primit aceste lucruri, precum și un dispozitiv inteligent care le oferea actualizări în timp real cu privire la consumul lor de energie. (Toate gospodăriile au primit, de asemenea, unele îmbunătățiri modeste de economisire a energiei la început, cum ar fi izolarea suplimentară). În cadrul celor două grupuri, gospodăriile au redus consumul lunar de energie electrică cu 33% și de gaz cu 42%. Acestea și-au redus facturile cu 53%, în total, iar procentul din venit cheltuit pe energie a scăzut de la 10,1% la 5,3%.

Ce au făcut diferit aceste gospodării? Unele dintre cele mai importante schimbări comportamentale au inclus lucruri precum încălzirea doar a camerelor care erau folosite și deconectarea dispozitivelor care nu erau folosite. Ambele schimbări economisesc energie, dar beneficiile lor nu au fost întotdeauna înțelese de către locuitori înainte de a beneficia de consiliere în domeniul energiei. „Gama de cunoștințe energetice era destul de largă de la o casă la alta”, spune Llewellyn. „Iar atunci când mergeam undeva în calitate de consilier energetic, nu o făceam niciodată pentru a moraliza utilizarea energiei. Nu am spus niciodată: „Oh, folosești mult prea mult”. Întotdeauna am lucrat cu gospodăriile, în funcție de ceea ce oamenii au nevoie pentru casele lor.”

În mod curios, gospodăriile care au primit micile dispozitive care afișau date în timp real privind consumul de energie au avut tendința de a le utiliza doar timp de trei sau patru săptămâni după o vizită de coaching. După aceea, oamenii păreau să își piardă interesul pentru monitorizarea foarte frecventă a consumului lor de energie. Și totuși, câteva săptămâni de consultare a dispozitivelor tindeau să fie suficiente pentru a-i determina pe oameni să își schimbe obiceiurile într-un mod durabil. „Cercetarea noastră arată că dispozitivele inteligente trebuie să fie însoțite de o înțelegere atentă a ceea ce determină familiile să își schimbe comportamentele”, spune Venverloo.

După cum recunosc cercetătorii, colaborarea cu consumatorii pentru a-și reduce consumul de energie este doar o modalitate de a ajuta oamenii să scape de sărăcia energetică. Alți factori „structurali” care pot fi de ajutor includ scăderea prețurilor la energie și clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic.

În ceea ce privește acest din urmă aspect, lucrarea de față a dat naștere unui nou experiment pe care Llewellyn îl dezvoltă împreună cu autoritățile din Amsterdam, pentru a examina beneficiile modernizării clădirilor rezidențiale în vederea reducerii costurilor energetice. În acest caz, factorii de decizie locali încearcă să găsească o modalitate de a finanța modernizarea în așa fel încât proprietarii să nu transfere pur și simplu aceste costuri asupra chiriașilor. „Nu vrem ca o gospodărie să economisească bani la facturile de energie dacă acest lucru înseamnă și creșterea chiriei, pentru că atunci doar am deplasat cheltuielile de la un element la altul”, spune Llewellyn. Gospodăriile pot, de asemenea, să investească ele însele în produse precum o izolare mai bună, pentru ferestre sau componente de încălzire, deși pentru gospodăriile cu venituri mici, găsirea banilor pentru a plăti astfel de lucruri poate să nu fie banală. Llewellyn sugerează că acest lucru este valabil mai ales pentru că costurile energetice pot părea „invizibile” și o prioritate mai mică decât hrănirea și îmbrăcarea unei familii. „Este un cost inițial mare pentru o gospodărie care nu are 100 de euro de cheltuit”, spune Llewellyn. În comparație cu plata altor necesități, acesta remarcă: „Energia este adesea ultimul lucru de pe listă. Energia va fi întotdeauna acest lucru invizibil care se ascunde în spatele pereților și nu este ușor să schimbi asta.”

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 2.3 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?