4.6
(29)

Isus din Nazaret, figura centrală a creștinismului, rămâne atât o figură influentă, cât și misterioasă. Deși este probabil să existe, dovezile din afara textelor biblice se limitează la câteva referințe. Relatările despre viața lui, în special despre primii săi ani, rămân în mare parte necunoscute. Cu toate acestea, un fragment de papirus descoperit recent ar putea arunca o nouă lumină asupra acestor începuturi puțin cunoscute.

Înainte de a discuta despre noul fragment de papirus, este esențial să fie clarificate câteva detalii despre istoria Bibliei. Această antologie religioasă, considerată canonul credinței creștine și al cuvântului de neșters al lui Dumnezeu, a suferit schimbări semnificative de-a lungul secolelor. Cele 66 de cărți care compun Biblia au fost scrise de peste 40 de autori diferiți pe o perioadă lungă de timp. Există și multe alte povești cunoscute sub numele de apocrife, povești care nu sunt acceptate ca scripturi, deși unele ar fi putut fi în trecut. Una dintre aceste scrieri apocrife a trecut neobservată timp de decenii în Biblioteca de Stat și Universitatea Carl von Ossietzky din Hamburg. Cu cele treisprezece rânduri grecești, fusese de mult ignorat, considerat un document de zi cu zi. Observând cuvântul „Isus” acolo, cercetătorii au început să-i reconsidere importanța.

Comparând acest fragment cu alte manuscrise digitizate, cercetătorii au reușit să identifice acest fragment de papirus inventariat sub numele „P.Hamb.Graec. 1011” ca parte a Evangheliei copilăriei după Toma. Acesta este un text scris probabil în secolul al II-lea d.Hr. care descrie activitățile miraculoase ale copilului Isus. Fragmentul de papirus descoperit ar fi fost scris în jurul secolelor al IV-lea și al V-lea d.Hr., puțin mai târziu. Rețineți că relatările apocrife precum Evanghelia lui Toma din copilărie nu au fost niciodată acceptate în canonul biblic, deși au circulat printre comunitățile creștine timpurii. Acest text a căutat să umple golurile din Evangheliile canonice, spunând povești miraculoase din tinerețea lui Isus. Acest fragment specific, care măsoară unsprezece pe cinci centimetri, se spune că este asociat cu o poveste cunoscută sub numele de „vivificarea vrăbiilor” care relatează a doua minune atribuită copilului Isus. În această poveste, el este într-adevăr descris jucându-se cu lut și antrenând vrăbii într-un fort situat lângă un râu. Când tatăl său, Iosif, îl mustră că lucrează în ziua de Sabat, Isus bate din palme și, în mod miraculos, aduce la viață păsările de lut, care apoi zboară. De scrierea papirusului a fost prezentat într-un articol publicat în Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik.

Potrivit cercetătorilor, acest text a fost scris, probabil, ca exercițiu de scriere într-o mănăstire. Această descoperire deschide noi perspective asupra transmiterii textelor apocrife și asupra rolului lor în istoria creștinismului. De asemenea, ilustrează modul în care documente aparent nesemnificative pot dezvălui comori istorice neprețuite atunci când sunt interpretate corect.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.6 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 29

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?