Cercetătorii implicați în misiunea Juno a NASA au convertit datele obținute în urma a două treceri prin apropierea satelitului jupiterian Io și au realizat animații în care sunt evidențiate două dintre cele mai dramatice trăsături ale sale: un munte și un lac, aproape neted, de lavă care se răcește.
Noile descoperiri au fost anunțate miercuri, 16 aprilie, de investigatorul principal al lui Juno, Scott Bolton, în timpul unei conferințe de presă la Adunarea Generală a Uniunii Geofizice Europene din Viena. Juno a făcut zboruri extrem de apropiate de Io în decembrie 2023 și februarie 2024, ajungând la aproximativ 1.500 de kilometri de suprafață, obținând primele imagini de prim-plan ale latitudinilor nordice ale lunii.
„Io este pur presărat cu vulcani și am fotografiat câțiva dintre ei în acțiune”, a spus Bolton. „Avem, de asemenea, niște prim-planuri grozave și alte date despre un lac de lavă de 200 de kilometri numit Loki Patera. Există detalii uimitoare care arată insule stranii în mijlocul unui lac de magmă. Reflexia s înregistrată de instrumentele noastre sugerează că părți ale suprafeței lui Io sunt la fel de netede ca sticla și chiar amintesc de sticla obsidian produsă de vulcani pe Pământ.”
Cercetătorii misiunii Juno au reușit, de asemenea, să identifice o caracteristică spectaculoasă pe Io, un munte în formă de turlă poreclit Steeple (Clopotnița). Această formațiune are între cinci și șapte kilometri înălțime. Cu toate acestea, rămâne dificil de înțeles tipul de activitate vulcanică care ar fi putut crea o astfel de formă uluitoare.
Aceste observații oferă noi informații despre activitatea vulcanică a lui Io și evidențiază importanța continuării explorării spațiului pentru a înțelege mai bine misterele sistemului nostru solar. Pe măsură ce Juno continuă explorarea lui Jupiter și a sateliților săi, ne putem aștepta la descoperiri și mai interesante despre Io și despre celelalte lumi uimitoare care populează Sistemul Solar.