Compania austriacă Innovative Aeronatical Technology (IAT21) a prezentat un nou tip de navă în cadrul evenimentului Paris Air Show din această săptămână, un vehicul despre care producătorul susține că poate decola și ateriza vertical, fără elice, sau aripi fixe.
Aeronava, denumită D-Dalus, folosește patru turbine cilindrice contrarotative, interconectate mecanic, fiecare dintre ele funcționând cu aceeași rată de 2200 rpm, pentru a propulsa aparatul. Cheia manevrabilitatii extreme a vehiculului constă în ușurința modificării direcției forțelor produse de turbine. Vehiculul se poate roti sau deplasa de-a lungul oricărei axe a spațiului tridimensional.
Prin urmare, D-Dalus poate urca sau coborî vertical, poate staționa la punct fix sau deplasa în orice direcție. Manevrele pot fi foarte complexe, dar pilotarea sa este ușoară, fiind ajutată de către un computer. Practic pilotarea aparatului se face cu ajutorul unui joystick și este mult mai ușoară decât cea a unui elicopter.
Există, deja, în aparate VTOL – aeronave cu decolare și aterizare pe verticală – dar aceste vehicule de zbor prezintă vulnerabilități care le fac inadecvate pentru multe aplicații: întâmpină dificultăți în condiții meteo nefavorabile, nu pot parcurge distanțe mari, nu au viteze suficient de mari și sunt puse în dificultate atunci când trebuie să opereze pe platforme instabile, cum ar ambarcațiunile pe o mare agitată.
În contrast, D-Dalus poate face față tuturor acestor condiții și, mai mult, poate decola și ateriza la bordul unui vehicul în mișcare. Aparatul de zbor este silențios, este capabil să poată intra în clădiri și se descurcă bine chiar pe vreme rea. D-Dalus este dotat și cu un sistem de tipul simte-și-evită la care se adaugă lipsa totală de componente vulnerabile externe (cum ar fi elicele), ceea ce îl face apt să survoleze zone de risc, fiind capabil chiar să execute operațiuni de supraveghere și de salvare.
Camera video din dotarea aparatului are o perspectivă sub 360 de grade, nefiind obstrucționată de vreo elice. IAT21 crede că D-Dalus ar putea fi folosit pentru a îndepărta materiale radioactive și explozibili, pentru a extrage victime din zone greu accesibile, sau chiar pentru a manevra furtunurile de apă ale pompierilor. Fiind un vehicul extreme de puternic, se poate dovedi o unealtă eficientă și pentru încărcarea sau descărcarea mărfurilor de pe vase, atunci când macaralele sunt indisponibile. D-Dalus este ușor și ieftin de întreținut.
În prezent, se derulează teste ale aparatului folosind un motor KTM de 120 de cai-putere iar turbinele au lungimea de aproximativ 1,5 metri, având capacitatea de a ridica o greutate de 70 de kilograme. În prezent IAT21 lucrează împreună cu Universitatea Cranfield, din Marea Britanie, pentru realizarea unei variante mai mari și mai puternice, cu un nou design și cu sisteme avansate de ghidare și de control. Pe termen lung se dorește realizarea unei platforme pentru transport personal.