0
(0)

Aproape toți cei care au călătorit cu avionul în ultimii 5 ani au avut neplăcerea de a fi nevoiți să își abandoneze cel puțin un recipient cu lichid în punctul de control vamal al unui aeroport, pe motiv că ar fi conținut peste 100 ml de substanță.

 

Această măsură agasantă ar putea fi în sfârșit anulată din aprilie 2013, atunci când în aeroporturi va fi posibilă scanarea conținutului recipientelor pentru verificarea existenței  unor substanțe explozive.

Sistemul care ar putea permite o astfel de verificare este realizat de Cobalt Light Systems, din Marea Britanie. Detectorul de explozibili al britanicilor a promovat deja toate testele de securitate europeene în aviația civilă, ceea ce înseamnă că peste nu foarte mult timp ar trebui să fie utilizat în punctele de control din aeroporturi.

Regula potrivit căreia în avioanele comerciale nu sunt permise sticle cu volumul de peste 100 ml a urmat încercării eșuate din 2006 a 17 așa-ziși teroriști care au dorit să aducă la bordul unor avioane din Marea Britanie explozibili lichizi pe bază de apă oxigenată.

Cobalt Light Systems, o divizie a Central Laser Facility, din Harwell, Marea Britanie, folosește o mașinărie de dimensiunea unui cuptor cu microunde care utilizează lumină laser în spectru infraroșu apropiat pentru a analiza structura moleculelor de lichid, pudră, spumă, sau gel dintr-un recipient, identificându-le natura chimică. Acest lucru ar trebui să relaxeze controlul vamal și să permită accesul în avion cu recipiente cunoscându-le conțitulul fără nevoia de a le deschide.

Tehnica aplicată se numește „spatially offset raman spectroscopy” (în traducere aproximativă „spectroscopie spațială prin difuzie Raman”) și în numai 5 secunde după aplicarea ei asupra substanței dintr-un recipient, dispozitivul care o întrebuințează afișează numele acesteia.  Puteți observa un videoclip al mașinăriei în acțiune.

Potrivit directorului executiv al companiei Paul Leoffen, tehnologia celor de la Cobalt are o rată mică de alarme false – sub 0,5% rezultate fals pozitive – și indică și substanțele chimice aparent inofensive care ar putea fi însă amestecate în zbor pentru a crea un posibil produs explozibil.

Sursa

Foto: Image Source/Getty

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here