4.9
(10)

Astronomii, atât profesioniști cât și amatori, ajutați de inteligența artificială, au identificat recent un sistem stelar triplu unic. A fost numit TIC 290061484. Situat în constelația Cygnus, acest trio de stele deschide o nouă fereastră pentru înțelegerea sistemelor stelare.

TIC 290061484 este un sistem compus din trei stele. Primele două, care sunt considerate „gemene” pentru că sunt foarte asemănătoare, orbitează reciproc în doar 1,8 zile, ceea ce este extrem de rapid. O a treia stea orbitează aceste două stele gemene și completează o revoluție în doar 25 de zile. Acesta este recordul pentru cea mai scurtă perioadă orbitală observată vreodată pentru un sistem de acest tip. Cel precedent a implicat o stea similară care orbita o pereche de stele în 33 de zile. Observația a fost făcută în 1956. Deși acest sistem stelar este stabil pentru moment, nu va rămâne așa pentru totdeauna. În timp, stelele gemene se vor apropia și în cele din urmă se vor fuziona, declanșând o explozie de supernovă peste câteva milioane de ani.

Descoperirea TIC 290061484 este rezultatul unei colaborări excepționale între inteligența artificială și astronomii amatori. Satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, conceput pentru a observa mii de stele în căutarea planetelor, a jucat un rol cheie. Prin observarea ușoarelor variații ale luminozității stelelor în timp ce acestea se eclipsează parțial unele pe altele, satelitul a dezvăluit existența acestui trio special. Cu toate acestea, datele generate de TESS sunt uriașe. Pentru a le prelucra, oamenii de știință folosesc algoritmi de învățare automată care detectează modele în fluctuațiile luminii. Acești algoritmi sunt apoi susținuți de astronomi amatori care sunt membri ai unor proiecte precum „Planet Hunters”. Acest grup de entuziaști a colaborat cu profesioniști pentru a filtra manual cele mai interesante cazuri, cum ar fi TIC 290061484. Rezultatele au fost prezentate într-un articol publicat în The Astrophysical Journal.

Descoperirea sistemului TIC 290061484 este mult mai mult decât o curiozitate cosmică. Oferă perspective cruciale asupra formării sistemelor stelare. Spre deosebire de Sistemul nostru Solar, care conține doar o stea (Soarele), aceste sisteme triple ne arată modul în care stelele interacționează în configurații mult mai complexe. Oamenii de știință pot astfel să studieze forțele gravitaționale care mențin aceste stele pe orbită, să le înțeleagă formarea și să prezică evoluția lor. În câțiva ani, telescopul spațial Nancy Grace Roman, dezvoltat de NASA, va îmbunătăți considerabil și capacitățile de observare ale astronomilor, în special pentru studiul sistemelor stelare precum TIC 290061484. Acesta din urmă va avea într-adevăr o precizie mult mai mare. Acolo unde TESS captează imaginea unei singure zone a cerului cu un pixel, telescopul spațial Nancy Grace Roman va putea obține aproximativ 36.000 în aceeași zonă, făcând posibilă distingerea mult mai detaliată a stelelor care se află în regiuni dense, cum ar fi inima galaxiei noastre. Acest lucru va permite oamenilor de știință să analizeze mai bine sistemele complexe precum cel al TIC 290061484.

În plus, telescopul spațial Nancy Grace Roman va monitoriza sute de milioane de stele în studiile sale principale, crescând șansele de a descoperi alte sisteme triple de stele sau chiar sisteme mai complexe în care mai multe stele orbitează între ele. Acest lucru va oferi o mai bună înțelegere a formării și evoluției unor astfel de sisteme stelare.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 10

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?