5
(2)

Cercetătorii chinezi și suedezi au efectuat o simulare a erupției teribile a vulcanului Tambora din 1815 în condițiile actuale, pentru a estima efectele erupțiilor asupra producției de energie. Conform rezultatelor, acest dezastru ar determina o scădere cu 9% a potențialului eolian global pe o perioadă de doi ani.

Conceptul de vânt de suprafață se referă la viteza și direcția vântului, care se măsoară la o înălțime maximă de zece metri deasupra solului. Această viteză este supusă monitorizării constante în întreaga lume, în lumina resurselor dislocate în producția de energie eoliană. Evident, dacă aceste vânturi de suprafață sunt inexistente sau foarte slabe, palele turbinei eoliene produc puțină sau deloc energie. Vânturile de suprafață sunt influențate în diverse moduri, inclusiv de prezența aerosolilor în aer. Aceste particule tind să împrăștie radiația solară. Aceasta are ca efect modificarea balanței radiațiilor Pământului, și anume diferența dintre energia primită și cea trimisă înapoi în spațiu și, prin urmare, are un impact asupra climei. Drept consecință, erupțiile vulcanice pot afecta vânturile de suprafață. Acestea eliberează cantități mari de dioxid de sulf în stratosferă unde au loc reacții care transformă acest compus în aerosoli de sulfat.

De menționat că observațiile acoperă doar ultimii patruzeci de ani și că stațiile de monitorizare sunt situate în principal în Europa, Asia de Est și America de Nord. Prin urmare, aceste mijloace sunt insuficiente pentru a studia impactul celor mai puternice erupții vulcanice. Un studiu publicat în revista The Innovation oferă mai multe informații despre acest subiect. Cercetătorii de la Universitatea Peking (China) și de la Universitatea din Gothenburg (Suedia) au modelat aproximativ zece dintre cele mai puternice erupții tropicale înregistrate vreodată folosind modele computerizate. Conform rezultatelor, o erupție similară cu cea a vulcanului Tambora din 1815 poate provoca o scădere cu 9,2% a densității energiei eoliene în următorii doi ani.

Cercetătorii care au realizat studiul au spus că lucrarea ar putea ajuta la înțelegerea posibilelor efecte ale injecțiilor cu aerosoli stratosferici, care au efecte similare erupțiilor vulcanice. Aceasta este o tehnică specială de geoinginerie solară: managementul radiației solare. Aceasta implică pulverizarea dioxidului de sulf în stratosferă pentru a crește proporția de lumină solară reflectată înapoi în spațiu. Din moment ce energia eoliană a reprezentat 8% din energia electrică produsă la nivel global în 2023, este important de știut în ce măsură gestionarea radiației solare ar putea afecta această producție.

Te consideri o persoana inovatoare?

Loading ... Loading ...

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?