Persoanele cu diabet se folosesc de înțepături în vârfurile degetelor pentru a obține o picătură de sânge sau pe microace adezive pentru a măsura nivelul glucozei în sânge. Pe lângă faptul că sunt dureroase, aceste metode pot provoca mâncărimi, inflamații și chiar infecții.
Cercetătorii de la Australian Research Council Center of Excellence for Transformative Meta-Optical Systems, TMOS, au făcut un pas important în eliminarea acestui disconfort. Ei au descoperit că pot detecta semnătura în infraroșu a glucozei și au reușit să realizeze un senzor, care diametrul de 5 mm, care va putea fi folosit în viitorul apropiat pentru a monitoriza continuu, complet neinvaziv, nivelul glucozei din sânge.
Măsurarea non-invazivă a nivelului glucozei din sânge a reprezentat de mai multe decenii obiectivul cercetătorilor din domeniul tehnicii medicale. Au fost realizate deja dispozitive optice de detectare a glucozei; din nefericire, acestea necesită instrumente optice extrem de complexe care se găsesc de obicei în laboratoare, ceea ce le face nepotrivite pentru pacienții obișnuiți. Principala dificultate cu care se confruntă testarea optică a glucozei, la prețuri accesibile, a fost miniaturizarea și filtrarea semnalelor transmise de glucoză în zona infraroșului apropiat, a spectrului electromagnetic.
Într-un articol publicat în Advanced Sensor Research, echipa de cercetători australieni a anunțat că a reușit să identifice semnătura glucozei în zona infraroșului apropiat care pot ajuta la identificare nivelului de glucoză în medii apoase și biologice. Realizarea va permite dezvoltarea senzorilor optici de glucoză portabili.
Echipa a fabricat un senzor de glucoză miniaturizat care funcționează în gama de lungimi de undă 1.600-1.700 nm, care este conectat Bluetooth și funcționează folosind o baterie de mărimea unei monezi, cu care se poate realiza monitorizarea continuă a nivelului glucozei. Senzorul este compact și-a demonstrat viabilitatea detectării nivelurilor de glucoză în corpul uman, între 50 și 400 mg/dL în plasma sanguină, cu o precizie comparabilă cu cea a senzorilor optici mai mari, instalați laborator. Datorită dimensiunilor mici, noul senzor ar putea fi integrat în ceasuri inteligente și în alte dispozitive de urmărire neinvazivă a sănătății purtătoare.
Performanța dispozitivului a fost riguros evaluată folosind soluții apoase de glucoză, precum și în plasma sanguină. Madhu Bhaskaran, cercetător șef la TMOS, a declarat că: „Natura neinvazivă a senzorilor optici de glucoză are potențialul de a îmbunătăți confortul pacientului și de a reduce riscurile de infecții asociate cu monitorizarea invazivă a glucozei. Împreună cu colaboratori/parteneri potriviți și cu finanțarea corespunzătoare, aceștia ar putea reprezenta o schimbare importantă în monitorizarea continuă și fără durere a glucozei.”